U Sarajevu otvoren festival WARM posvećen ratnim reporterima

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu otvoren festival WARM posvećen ratnim reporterima
Arhiv / Remy Ourdan
Projekcijom filma "Morat će nas prvo ubiti" autorice Johanne Schwartz, sinoć je zvanično otvoren treći WARM Festival, posvećen ratnom izvještavanju i savremenim konfliktima.

U organizaciji WARM Fondacije (War, Art, Reporting, Memories), Festival će trajati do 2. jula, a publici će ponuditi projekcije filmova, izložbe fotografija, panel-diskusije i performans ulične umjetnosti.

Naglašavajući da se ovogodišnji WARM Festival bavi jako aktuelnim temama kao što su džihad, migranti i ratni reporteri, predsjednik WARM Fondacije, Remy Ourdan, istaknuo je da mu je jako drago što Festival nastavlja svoj kontinuitet. “Treću godinu zaredom u Sarajevu koje je srce naše ideje, nastavljamo našu misiju da ispričamo priče s izvrsnošću i integritetom. Jedinstven smo projekat u svijetu i u narednoj godini nastavljamo put ka našem cilju da u Sarajevu otvorimo WARM centar koji će biti svjetsko okupljalište novinara, umjetnika, historičara i aktivista koji se bave savremenim konfliktima“, naveo je Ourdan te se posebno zahvalio svim gostima i gošćama koji su iz svih krajeva svijeta došli kako bi podijelili svoje priče.

Današnji drugi dan Festivala započinje u 11 sati projekcijom filma Thinking of you autorice Anne di Lellio. Priča filma govori o umjetnosti i ženskom aktivizmu u borbi protiv kulture izolacije, rezignacije i stida koje okružuje seksualno nasilje u ratu. Odmah nakon projekcije uslijedit će i konferencija Rušenje stigme i tišine u oblasti seksualnog nasilja tokom sukoba u kojoj će učešće uzeti Belma Bećirbašić (viša programska službenica Kvinna Till Kvinna BiH), Mirna Buljugić (direktorica BIRN BiH), Anna Di Lellio (rediteljica) i Tatjana Milovanović (terenska menadžerica Centra za postkonfliktna istraživanja). Cilj konferencije je povećanje razumijevanja i podrške za žrtve seksualnog nasilja, te prezentacija uspješnih inicijativa u ovoj oblasti sa posebnim osvrtom na filmsku umjetnost i aktivizam.

U 15 sati, kino Meeting Point će biti domaćin projekcije filma Shoot! Filming the War autora Jean-Baptiste Thoreta. Ovaj dokumentarac prikazuje francuske filmadžije, historičare i istraživače koji su realizirali ili rade na stvaranju ratnih filmova, od Jean-Luc Godarda do Bertrand Tavernier i Alice Winocour.

Drugi dan WARM Festivala, u 21 sat zatvorit će projekcija dokumentarnog filma francuskih reditelja Sophie Nivelle-Cardinale i Etienne Huver, The Disappeared – The Invisible war of Syria, koji istražuje nevidljivo oružje koje desetkuje sirijski narod od 2011. godine i koje je u nasilni nestanak odvelo više od 200 hiljada ljudi.

WARM je internacionalna Fondacija koja se bavi savremenim svjetskim konfliktima i koja je posvećena ratnom izvještavanju i ratnoj umjetnosti, kao i historiji te sjećanju na ratove. Fondacija je posvećena promociji mladih talenata i njihovoj edukaciji, a okuplja ljude sa zajedničkom strašću da “izvrsno i sa integritetom ispričaju priču“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije