Otvoren Festival kreacije i umjetnosti "MMS 5" u Visokom

N. K.
Otvoren Festival kreacije i umjetnosti "MMS 5" u Visokom
Izložbom “Scenografija za sevdah” Ganić Admira, u Zavičajnom muzeju “Visoko” svečano je otvoren peti po redu Festival umjetnosti i kreacije Many Men Show, koji već nekoliko godina čini okosnicu kulture mladih ljudi u Visokom.

Izložba “Scenografija za sevdah” predstavlja ciklus grafika velikog formata, izveden u tehnikama dubokog tiska (akvatinta, bakropis, reservage, vernis-mou, suha igla, različite gravure…).

Kako je rečeno na samom otvaranju, Ganićevi radovi su nadahnuti sevdahom i sevdalinkom, a posvećeni su Bosni, njenom drevnom i fantastičnom elementu, čarobnom svijetu duhovnosti, bez pretjerane težnje ka racionalističkoj projekciji i hronološkoj interpretaciji prošlosti.

Admirove grafike nisu samo zanatski besprijekorne nego i estetski profinjene. Baš na tom nivou će prvenstveno s nama komunicirati ali kada se izborimo s lijepim unutar njegovih radova potrebno je zaroniti u bunar. Bez straha. Tamo se nalaze neke stvari koje umjetnik sam nije u stanju dekodirati. Odgovornost posmatrača je ogromna i tako treba i da pristupa svom pozivu, baš kao što i umjetnik pristupa svome” rekao je na otvaranju ove izložbe Medanović Dženan, diplomirani dramaturg i autor više dokumentarnih filmova.

Pored izložbe grafika, u Zavičajnom muzeju “Visoko” Ganić je postavio i video instalaciju pod nazivom “Pogled u djedov bunar”, koja predstavlja jedan sažetak cjelokupnog ciklusa, ali i zanimljiv pokazatelj različitih mogućnosti tematike, te njeno ogledanje i provjeravanje u jednom savremenom mediju.

Moji radovi predstavljaju neki vid traganja za poetskom istinom i suštinom življenja na ovim prostorima. Traganje za zavičajem, vlastitim uspomenama i snoviđenjima, skrivenim u izmaglice sjećanja i mašte iz ranog djetinjstva. Ovaj ciklus grafika je upravo nastojanje da se taj izgubljeni svijet ponovo evocira i dozove u svijest, da doživi svoju reinkarnaciju i projekciju u novom kreativnom činu, stvaranom kroz izazove koje nudi grafika”, rekao je nakon otvaranja za Radiosarajevo.ba Ganić Admir.

Festival umjetnosti i kreacije Many Men Show u subotu se nastavlja sa dječjim radionicama koje će svim visočkim mališanima donijeti pravi užitak i zabavu. Također, kao i svake godine – Many Man Show donosi i bogat muzički program u Visokom, pa će tako u subotu s početkom od 18h na terasi starog Hotela "Visoko" nastupiti DJ Jasmina i DJ Elektro Zeman, dok će nakon partija, biti upriličen i koncert grupe Tregeri na centralnoj pozornici koja se nalazi u ul. Matrakčijinoj, odnosno na trgu iza Gradskog kina u Visokom.

U nedjelju sve one koji posjete ovaj festival očekuje videomaraton, zanimljive cjelodnevne radionice, te projekcija filma “Selo bez žena”, Srđana Šarenca u Kulturnom centru "Altindag".

Peti po redu Festival umjetnosti i kreacije Many Men Show u Visokom u ponedjeljak će zatvoriti prezentacija projekta Muzej srednjovjekovne Bosne MILI i panel diskusija “Mili: prošlost, sadašnjost, budućnost” u Zavičajnom muzeju "Visoko".

Kako su najavili organizatori, ovoj diskusiji će prisustvovati dr. Filipović Emir, s Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i član Društva za proučavanje srednjovjekovne bosanske prošlosti, a svim posjetiteljima će se obratiti i autor idejnog projekta Ilma Sirčo, te predstavnici lokalne vlasti, kao i predstavnici Zavičajnog muzeja "Visoko".

Program_MMS5_Visoko.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije