Osnovci dobili vrijedne nagrade za radove o bh. kulturnom naslijeđu

Radiosarajevo.ba
Osnovci dobili vrijedne nagrade za radove o bh. kulturnom naslijeđu
U Zemaljskom muzeju u Sarajevu, u srijedu 10. maja 2017. godine održana je ceremonija dodjele nagrada učenicima-pobjednicima konkursa edukativnog projekta “Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe 2017“.

Projekat u iznosu od 20.000 američkih dolara podržala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini kroz Program Komisije za demokratiju (Democracy Commission Programme).

Cilj projekta, u kojem su učestvovale osnovne škole iz Tuzle, Zenice, Prozora i Drvara, jeste podizanje svijesti o zaštiti naslijeđa, njegovoj slojevitost i značaju. U vezi s tim, tokom marta ove godine, organizirana su interaktivna predavanja u sljedećim osnovnim školama: “Drugoj” i “Trećoj osnovnoj školi” iz Brčkog, O.Š. “Sveti Franjo“, O.Š. “Mejdan“ i O.Š.“Bukinje“ iz Tuzle, zeničkim osnovnim školama “Ćamil Sijarić“ i “Meša Selimović“, te osnovnim školama “Marko Marulić”, “Šćipe”, “Alija Isaković” iz Prozora i O.Š. “Drvar” iz Drvara.

Predavanjima je prisustvovalo preko hiljadu osnovaca koji su učestvovali u takmičenju na konkursu za najbolje likovne, literarne i maketarske radove, te najbolju fotografiju i video na temu “Moja BiH – moje naslijeđe“. Na adresu Komisije i Facebook stranicu projekta pristiglo je 240 takmičarskih radova među kojima su fotografije, kratki filmovi te likovni, maketarski i literarni radovi. Nagrađeni su radovi jedanaest osnovaca.

Nakon provedenog konkursa, Komisija je organizirala kamp “Moja BiH – moje naslijeđe“ koji se održao 8, 9. i 10. maja u Sarajevu, i na kojem je učestvovalo sedamdeset sedam učenika i nastavnika iz škola i gradova koji su obuhvaćeni ovogodišnjim ciklusom projekta, navodi se u saopćenju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

U sklopu aktivnosti kampa učenici su imali priliku posjetiti Zemaljski muzej BiH, Brusa bezistan, Despića kuću, Staru pravoslavnu crkvu u Sarajevu, Begovu džamiju, Crkvu sv. Srca Isusova, Sarajevsku sinagogu i Nacionalnu galeriju Bosne i Hercegovine. Pored toga, učenici su posjetili i zgradu Predsjedništva BiH koja je zajedno sa vrijednom zbirkom slika ujedno i nacionalni spomenik BiH. Tom prilikom održano je  predavanje na temu arhitektura i umjetnost na kraju 19. stoljeća.

Nagrade, koje uključuju multufunkcionalne uređaje, projektore, fotoaparate i tablet uređaje, pobjednicima takmičenja dodijelio je Drew Giblin, ataše za kulturu Američke ambasade u BiH, i Mirzah Fočo, izvršni funkcioner Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije