Osmi Balet Fest donosi nam baletne bestselere "Pet tanga" i "Kaktusi"

Radiosarajevo.ba
Osmi Balet Fest donosi nam baletne bestselere "Pet tanga" i "Kaktusi"
U okviru ovogodišnjeg izdanja Balet festa večeras će se publici predstaviti Slovensko narodno gledališče, čiji baletni ansambl ima tradiciju još od 1919. godine,

SNG ćemo gledati u dvije predstave:  Pet tanga, kada će gledaoci moći uživati u spajanju španskih muzičkih elemenata s plesom na vrhovima prstiju te baletnom predstavom Kaktusi koja donosi erupciju pokreta i emocija.

Povodom gostovanja ansambla SNG Opera in balet Ljubljana sa predstavama pod nazivom Pet Tanga i Kaktusi,   u sarajevo su stigli  protagonisti predstava, Sanja Nešković Peršin, umjetnička direktorica baleta SNG Ljubljana, solisti baleta Tjaša Kmetec, Petar Đorčevski i Lukas Zuschlag, te muzičari Marko Hatlak i Martin Žužek.

Predstave Pet tanga i Kaktusi koje je evropska kritika proglasila baletnim bestselerima, potpisuju evropski koreografski bardovi Hans Van Manen i Alexander Ekman

Ova djela na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta bit će izvedena večeras (utorak, 26. septembra) u 20 sati.

Umjetnička direktorica Edina Papo izrazila je zadovoljstvo što će se u ne tako dobrim uvjetima za kulturu i ove godine upriličiti visokoprofesionalni festival, dodajući da bez obzira na poteškoće u realizaciji festivala, entuzijasti poput tima Balet festa, čine umjetničku scenu BiH bogatijom.

Osmo izdanje međunarodnog Balet festa Sarajevo zvanično je otvoreno izložbom fotografija postavljenom u Galeriji Novi hram, koje donose dijelove iz baletskih predstava, a posvećena je velikom bh. solisti, pedagogu i koreografu Franji Horvatu.

Na izloženim fotografijama su upravo pioniri baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, a svaka koreografija Franje Horvata predstavlja značaj za balet dok njegovi nasljednici i danas "drže" baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo i neki su širom svijeta otvorili svoje baletske škole.

Ovogodišnje izdanje Balet festa održava se od 21. do 28. septembra.

balet_fest_sarajevo_2017_plakat2.jpg - undefined

Repertoar Balet festa za 27. i 28. septembar 2017. godine

Balkan Dance Project, međunarodni je plesni projekt izuzetnih mladih ljudi koji su okupili plesače iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i BiH čiji je cilj da naprave platformu saradnje i i drukčijeg pogleda na savremenu koreografiju. Balkan Dance Project donosi dvije koreografije Aleksandra Ilića i Igora Kirova koje će se moći pogledati 27. septembra, a to su predstave Kocka i Poslije soneta.

Bitef Dance Company iz Srbije će se na Balet festu predstaviti s predstavom zanimljivog naziva Dunjaluk, sa savremenim plesačima koji će nastupiti 28. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije