Općina donirala 10.000 KM Akademiji scenskih umjetnosti

Radiosarajevo.ba
Općina donirala 10.000 KM Akademiji scenskih umjetnosti
Općina Centar Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 10.000 maraka iz budžeta Općine Centar ovoj visokoškolskoj ustanovi, saopćeno je iz Općine Centar.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, njegovi savjetnici Mustafa Resić i Dževad Bećirević i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Jasmina Fazlić su u četvrtak, 24. maja 2018. godine posjetili Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje su ih ugostili dekan ove visokoškolske ustanove Pjer Žalica i prodekan za razvoj, finansije i produkciju Zijad Mehić.

Povod posjete bio je potpisivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 10.000 KM za nabavku kompjuterske opreme namijenjene za montažu i obradu slike i tona.

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo je počela sa radom 1981. godine, kada je upisala prvu generaciju studenata na Odsjeku za glumu.

Potom je uslijedilo otvaranje Odsjeka za režiju, Odsjeka za dramaturgiju, a nešto kasnije i Odsjeka za produkciju i menadžment.

Bitan segment rada Akademije ostvaruje se na otvorenoj sceni "Obala", koja je zamišljena kao laboratorij u kome će studenti, posebno završne godine, obavljati svoj praktični rad, ali i mjesto na kojem studenti mogu javno prikazati svoj umjetnički angažman.

Tu su scenu dugim radom studenti i nastavnici iz zapuštenih podrumskih prostorija pretvorili i u kultnu sarajevsku pozornicu, izgradivši u podrumu zgrade na Obali salu za scenski pokret i garderobu.

Uz riječi zahvalnosti Općini Centar, načelniku Ajnadžiću kao i bivšem načelniku Bećireviću, dekan Žalica je kazao kako ovo nije prvi put da Općina Centar pomaže rad Akademije, te da će ovu donaciju iskoristiti za sufinansiranje studentskih projekata Otvorene scene „Obala“.

"Akademija scenskih umjetnosti ima tradicionalno dobru saradnju sa Općinom Centar koja je jedna od onih koji nas vjernih podržavaju, što nam izuzetno pomaže u funkcioniranju. I sa promjenom načelnika i strukture Općinskog vijeća ništa se nije promijenilo. Naprotiv, odnosi su ostali izuzetno dobri a imamo planove da ih razvijamo i dalje. Izuzetno smo zahvalni i imamo veliko povjerenje u podršku koju nam Općina Centar pruža, a mi se nadamo da ćemo povjerenje znati opravdati rezultatima koje postižemo", istakao je Žalica.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, redovno izdvaja iz svog budžeta finansijska sredstva za podršku radu i realizaciju projekata na visokoškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

"Institucije koje daju pečat ovom gradu moraju biti podržane od strane institucija vlasti, a mi želimo biti dobar primjer drugima. U obostranom interesu ćemo imati obavezu da sarađujemo i razvijemo interaktivni odnos", dodao je Ajnadžić.

Iz Općine Centar podsjećaju da je u protekle tri godine izdvojila 30.000 KM za sufinansiranje studentskih projekata Otvorene scene "Obala" te 10.000 KM za nabavku miksete za scensku rasvjetu za potrebe ove visokoškolske ustanove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije