Oliver Jović, rukovodilac dječijeg programa festivala MESS

Radiosarajevo.ba
Oliver Jović, rukovodilac dječijeg programa festivala MESS
Radiosarajevo.ba / Oliver Jović, gost emisije Četvrtkom o kulturi
Od petka 23. do ponedjeljka 26. septembra najmlađa teatarska publika u Sarajevu dolazi na svoje.

Već nekoliko godina Festival MESS jedan dio svog programa posveti djeci, ali ovo je prvi put da je dječije predstave terminski izdvojio od ostatka programa. 

Tako će djeca dobiti svoj mali MESS koji će se održati uoči velikog. 

Cilj Children MESS programa je afirmacija teatra i umjetnosti među mladima. Najpoznatiji i najstariji teatarski festival ima kao svoju misiju odgajanje novih generacija publike i oblikovanje budućeg bh. teatra. 

Razvoj teatra za djecu, sudjelovanje u koproduckijama i građenje publike su strateško opredjeljenje MESS-a. U tom smislu, namjera da ja od sljedeće godine Children Mess preraste u najvažniji dječiji teatarski festival u regiji. 

Četiri predstave i dvije radionice činit će ovogodišnji program koji će se u cjelini odvijati u Pozorištu mladih. 

Rukovodilac programa Oliver Jović, teatarski producent, kaže kako odabrane predstave prate evropske trendove teatra za djecu i prikazuju nešto novo i inovativno.

Gost emisije Četvrtkom o kulturi posebno ističe teatarska dostignuća iz Belgije i Velike Britanije u kojima su djeca aktivni sudionici i u stvaranju predstava, ali i koje istražuju nove teatarske izraze i uvode inovaciju. 

Tako ćemo već prvu noć gledati banjalučku predstavu Pustolovine Boleta komete, autorski rad Marka Đukića, koja povezuje video art i glumu. Osim jedne glumice ostali likovi su digitalni. Podjsetimo, predstava je nedavno nagrađena.  

Predstava za bebe do 2 godine

U subotu 24. septembra nam dolazi plesna trupa iz Varaždina VRUM, čija su specijalnost predstave za bebe.  Nemamo često priliku gledati ovakve predstave, te će ovo svakako biti jedan od hitova, uz napomenu da vaše ulaznice obezbijedite na vrijeme jer je broj mjesta ograničen.

Koliko je teatar za djecu do 3 godine trenutno aktuelan u svijetu dokazuje i činjenica da postojipreko 25 naslova stručnih knjiga koji obrađuju baš ovu temu.  

Belma Lizde Kurt, sarajevska glumica, posljednjih godina etablirala se kao cijenjena redateljica predstava za djecu, te će u tom smislu osvježenje festivala biti njena nova predstava 'Tata lav i njegova sretna djeca'. Predstava je nastala u produkciji Pozorišta mladih, gdje će se odigrati u nedjelju 25. septembra.  

U ponedjeljak ćemo gledati predstavu grupe GLUGL (gluma, lutkarstvo glazba)  iz Varaždina i Osijeka koja je postigla spoj tradicionalnih lutkarskih modela sa savremenim lutkarstvom. U ovoj predstavi publika je na sceni i aktivno sudjeluje u njoj. 

Ulaznice za Children MESS su besplatne, ali ih treba preuzeti na vrijeme. distribucija ulaznica počinje naredne sedmice. 

Uz predstave, Children MESS vas poziva i na radionicu za male teatarske kritičare (od 10 do 14 godina), te plesnu radionicu grupe VRUM namijenjenu svima od 7 do 77 godina, a posebno porodicama. 

Radionice će biti namijenjene djeci - radionica mladi kritičari gdje će djeca od 10,00 do 14,00 imati priliku da se kritički osvrnu orema teatru. Djeca će u četiri dana biti i mali novinari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije