Održana promocija knjige "Istina o Dretelju": Nastavljamo borbu za istinu

Radiosarajevo.ba
Održana promocija knjige "Istina o Dretelju": Nastavljamo borbu za istinu
Promo / "Istina o Dretelju"

U Centru za kulturu Mostar sinoć je, na godišnjicu pravosnažne presude u slučaju "Prlić i ostali", čelnicima vojnog i političkog vrha tzv. Herceg-Bosne, promovirana knjiga "Istina o Dretelju".

 Piše: Radiosarajevo.ba

Knjiga je objavljena u izdanju Udruženja logoraša Stolac, te kroz izjave svjedoka i dokumentarnu građu prikazuje jedan od najozloglašenijih logora HZHB - logor Dretelj.

Inače, knjiga počinje sa stradanjem Srba iz doline Neretve 1992. godine i njihovom zatvaranju logor Dretelj, njihovoj patnji i mučenjem od strane pripadnika HOS-a.

U knjizi su sakupljeni spiskovi, naređenja, izvršioci, svjedočenja, presude...

O ovom značajnom djelu naše kulture pamćenja govorili su novinar, bivši logoraš Dretelja i svjedok u Haagu, Alija Lizde, nekadašnji maloljetni logoraš, historičar i današnji federalni zastupnik Amer Obradović, te profesor Edim Šator. 

Predsjednik Udruženja logoraša Stolac Amer Đulić kazao je za Radiosarajevo.ba da je Dretelj bio jedan od najstrašnijih koncentracionih logora tzv. Herceg-Bosne, te da je obaveza preživjelih logoraša da govore o tom zlu.

Bili smo samo brojke: Potresna knjiga Amera Đulića u Sarajevu

I to upravo na godišnjicu presude onima koji su bili najodgovorniji, što je to užasno mučilište ljudi postojalo.

"Posebno je važno svjedočiti danas kada, uprkos presudama međunarodnih sudova, imamo svjesno negiranje zločina i svjesno zamagljivanje istine. Mi se tome želimo suprotstaviti istinom i samo istinom, koja će, prije ili kasnije, doći do onih koji se svjesno manipuliraju, a to su posebno mladi", rekao je Đulić.

U Udruženju logoraša kažu da su presretni što izdaju drugu knjigu za godinu dana, te tužni jer mnogi logoraši nisu dočekali da istina o ovom logoru bude sročena u 300 stranica.

"Veoma bitna stvar je da ova knjiga ne prenosi samo stradanje jednog naroda, što daje veličinu samom Udruženju kome nije cilj pisati o stradanju jednog naroda nego pisati o istini, ma koliko ona nekog 'boljela'", vele iz Udruženja, te poručuju da nastavljaju borbu za istinu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije