Održana predstava koju su realizirala djeca s poteškoćama sa sluhom

Radiosarajevo.ba
Održana predstava koju su realizirala djeca s poteškoćama sa sluhom
U ponedjeljak je održana predstava koju su realizirala djeca s poteškoćama sa sluhom.

Povodom 65. godišnjice postojanja Udruženja gluhih i nagluhih Kantona Sarajevo u hotelu Holiday pripremili su posebne tačke za publiku, a jedna od njih je bila i predstava "Ples u tišini".

Ples u tišini bila je predstava naše životne igre kroz stvarne situacije.

Abdulkerim Ljevaković, umjetnik i skulptur, dobitnik srebrne značke Univerziteta u Sarajevu i magistar na Akademiji likovnih umjetnosti, napravio je za publiku skulpturu. Pokazao je primjer isključivanja iz socijalnog okruženja i kako je za gluhe osobe jako teško uključiti se u grupni razgovor sa ljudima koji čuju.

"Publika nije razumjela scenu kada smo svi komunicirali na znakovnome jeziku pa smo im time željeli približiti kako se mi osjećamo kada se družimo s osobama koje čuju. Pružili smo im priliku, digli sve na noge i zamolili ih da ponavljaju s nama riječi znakovnog jezika", istaknula je Alma Mujanović, glumica i jedna od autora predstave.

Molitvu su izgovorili na tri različite narodne pripadnosti.

"Pokazali smo publici da je za nas nebitno to koje su religije koliko nam je bitno da na svijetu postoje dobri ljudi. Publika je imala priliku pogledati i video u kojem smo predstavili zvukove koje mi ne čujemo, ali da svoj glas čujemo, kao što čujemo muziku i vibraciju u našim grudima", kazala je Mujanović.

Abdulah Ljevaković je uspio da pročita Romea i Juliu i da cijelu dramu sam sa svojom ekipom prevede na znakovni jezik, a kratko je izveo i dio te drame.

Atmosfera je bila jako opuštena kao i interakcija s publikom. Kako kaže Mujanović, bilo je tu mnogo smijeha ali i pokoje suze.

"Prikazali smo način naše komunikacije s ljudima koji čuju i kako se zabavljamo s njima", rekla je.

Glumci Ena Čengić, Ivana Simatović, Emir Drnda, Edin Avdić, Alma Mujanović, Abdulkerim Ljevaković i Abdulah Ljevaković uz mentoricu Armu Tanović su željeli da prikažu svijet tišine onim kakav zaista jeste kroz iskustva njihovih životnih priča i kako se suočavaju s problemima u okruženju.

"Ministar za sport i kulturu Mirvad Kurić je i sam bio oduševljeni i izjavio je kako ovakva predstava treba da izađe i izvan okvira gluhih i tako približiti naš svijet ostaloj publici koja nije imala priliku pogledat istui predstavu", istaknula je Mujanović.

Za kraj su, uz prateći aplauz poslali veliku poruku "Dozvolite nam da budemo dio vas".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije