Prvi City Action Lab: Sarajevo može postati kulturni centar regiona

Radiosarajevo.ba
Prvi City Action Lab: Sarajevo može postati kulturni centar regiona
Proteklih dana uspješno je okončana "City Action Lab" radionica projekta Reactivate Sarajevo.

Cilj je bio mapiranje postojećih potencijala, te razvijanje projekata kao konkretnih projektnih aktivnosti u oblasti arhitekture i urbanih  transformacija s ciljem podizanja kvaliteta života i održivog razvoja Grada Sarajeva.

Inspiriran vizijom "aktivirajmo Sarajevo", u želji mapiranja razvoja inovativnih i uspješnih rješenja, radionica je okupila mlade stručnjake iz oblasti urbanizma, arhitekture, urbane sociologije i multimedija eksperte iz BiH, Švicarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Njemačke i Južnoafričke Republike.

Sudionici su vodeći se vizijom da gradovi, pa tako i Sarajevo, danas predstavljaju najveći izazov u globalnom društvu jer se u njima koncentriraju ekonomski, okolišni i socijalni izazovi. Gradovi kao izvor ljudskih resursa i kao centri kreativnog djelovanja u isto vrijeme daju i najveću šansu za razvoj održivih i integralnih rješenja.

Radionica je rezultirala prvom interaktivnom 3D strateškom vizijom razvoja gradske zone i šireg centra grada, te je napravljen pilot plan integralnog umrežavanja postojeće kulturne, društvene, saobraćajne i prostorne infrastrukture. Sudionici su mapirali postojeće stanje i namjene objekata, javnih prostora, saobraćaja, te simboličnih lokacija kolektivnog sjećanja građana.

Sudionici su zaključili da kroz razvijanje javne i kulturne infrastrukture Grad Sarajevo se može još jače promovirati kao kulturni centar regiona.

Osim toga organizirana su gostujuća predavanja i diskusije radnih materijala s eminentnim imenima iz oblasti kulture, arhitekture, urbanizma, poduzetništva, te vladinih i nevladinih organizacija.

Radionica je održana u saradnji s Muzejom savremene umjetnosti Ars Aevi i pod pokroviteljstvom Grada Sarajevo i Matice BiH.

Reactivate Sarajevo "City Action Lab" radionica je nastavak saradnje ETH Zürich Urban-Think Tank, Katedra arhitekture i urbanog dizajna, s Gradskom upravom Grada Sarajevo, Grada Zürich, te dijasporske organizacije Matice BiH iz Züricha. Saradnja pomenutih partnera je pojačana i ozvaničena kroz Memorandum o razumijevanju u septembru 2017. godine.

Projekt Reactivate Sarajevo, započet 2015. godine, s podrškom i u  saradnji s Gradom Sarajevo, Švicarskom nacionalnom naučnom fondacijom (SNSF) i Sekretarijatom za ekonomiju (SECO), Švicarskom ambasadom u BiH, Gradom Zürich,Univerzitetima u Sarajevu i Beogradu, Maticom BiH i mnogim drugim internacionalnim i lokalnim partnerima.

Projekt je inicirao Urban-Think Tank, Katedra arhitekture i urbanog dizajna na ETH Zurich, u saradnji kao platforma za iniciranja inovativnih ideja, tehnologija i nove energije za razvoj Grada.

Projekt je organizirao Forum i Simpozij u Sarajevu i Zürichu i predstavljen je u Zürichu, Grazu i Münchenu te na predavanjima širem svijeta. Projekt je prikazan na prvom predstavljanju BiH na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. godine s izložbom "Sarajevo
Now".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije