Objavljena selekcija takmičarskog programa: Jedanaest najboljih u regiji

Radiosarajevo.ba
Objavljena selekcija takmičarskog programa: Jedanaest najboljih u regiji
/ Takmičarski program SFF 2016
Sarajevo će i ove godine biti domaćin najvećeg regionalnog filmskog festivala. SFF 2016. dešavat će se od 12. do 20. augusta na dobro poznatim lokacijama. 

Ono što se svake godine s nestrpljenjem očekuje je zvanično objavljivanje filmova koji su ušli u Takmičarsku selekciju za igrani i kratki film. I ovaj put, listu je na konferenciji za medije predstavila Elma Tataragić, selektorica SFF-a.

Filmovi na listi Takmičarskog programa igranih filmova takmičit će se za četiri nagrade, a dolaze iz dvadeset zemalja:

"Pregledano je 198 filmova da bi se došlo do 11. Raznovrsni su u produkcijskom smislu i ono što možemo konstatirati je da se desio potpuni tematski preokret - filmovi su okrenuti savremenim temama koje trenutno more evropsko i svjetsko društvo", rekla je Tataragić te objavila koji su to filmovi. 

Izvan konkurencije bit će prikazana tri filma, a najzanimljiviji je svakako film Svi sjeverni gradovi čiji je redatelj Dane Komjen iz Banje Luke. To je film rađen u koprodukciji BiH, Srbije,  Crne Gore i Francuske. Izvan konkurencije će se prikazati i dva omnibusa - hrvatski Transmania, te turski omnibus U istom vrtu. 

 U konkurenciji se takmiče: 

Igla ispod pragaCrna Gora, Srbija, 2016, 100 min. Režija: Ivan Marinović DEBITANTSKI FILM

Sljedbenica / Die Liebhaberin, Austrija, Južna Koreja, Argentina, 2016, 104 min. Režija: Lukas Valenta Rinner

Livada / Tarla, Turska, 2016, 85 min. Režija: Cemil Ağacıklıoğlu

Album /Albüm Turska, Francuska, Rumunija, 2016, 104 min. Režija: Mehmet Can Mertoğlu DEBITANTSKI FILM

Bezbožnica / Bezbog, Bugarska, Francuska, 2016, 103 min. Režija: Ralitza Petrova DEBITANTSKI FILM

Psi / Cani,  Rumunija, Francuska, Bugarska, Katar, 2016, 104 min. Režija: Bogdan Mirică DEBITANTSKI FILM

Srca s ožiljkom / Inimi cicatrizate, Rumunija, Njemačka, 2016, 136 min.  Režija: Radu Jude

Vlažnost, Srbija, Holandija, Grčka, 2016, 113 min. Režija: Nikola Ljuca DEBITANTSKI FILM

Za selekciju Takmičarskog programa kratkih filmova pregledano je preko 400 filmova, a odabrano je sedam koji će imati regionalnu premijeru na SFF-u, dva filma s međunarodnom premijerom i jedan film koji će imati svjetsku premijeru.

U Fokusu - naslovi koji su obilježili sezonu 

Još jedan od zanimljivih programa je U fokusu  koji donosi najznačajnije naslove koji su obilježili sezonu. Ove godine gledat ćemo turski film Mahnitost, dva rumunska filma: Matura Christiana Mungiua i Siera Nevada, čiji je redatelj Christi Pui, koji je zanimljiv kao koprodukcija u kojoj sudjeluje i BiH. Iz Slovenije dolazi Noćni život Damjana Kozolea, a iz Grčke film Prekid, za koji je Tataragić rekla da je "najeksperimentalniji" film. Iz Hrvatske stiže film Zrinka Ogreste S one strane. U ovom programu učestvovat će i film Danisa Tanovića Smrt u Sarajevu. 

"Očekujemo veliki utrku za srce Sarajeva", naglasio je direktor festivala Mirsad Purivatra, naglasivši  daće na SFF-u biti prikazano preko 200 filmova igranih, dokumentarnih i kratkih, iz 20 zemalja, odnosno sa teritorija od nekoliko stotina miliona stanovnika. filmovi će prikazati različite kinematografije kojima je zajednička karakteristika da su u razvoju, ali da obiluju brojnim talentiranim autorima. 

"Želimo da budemo festival otkrića, da svjetskoj publici predstavimo nova talentirana imena", zaključio je Purivatra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije