Objavljen program 24. Sarajevo Film Festivala: Rekordan broj filmova

L. K.
Objavljen program 24. Sarajevo Film Festivala: Rekordan broj filmova

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala (SFF), danas je u Meeting Pointu u Sarajevu predstavio program 24. SFF-a koji će se održati od 10. do 17. augusta 2018.

Rekordan je broj filmova, čak 266 filmova iz 56 zemalja koji će biti svrstani u 18 programa. Posebno je važno istaknuti da je ove godine imamo čak 52 svjetske premijere što govori o ugledu SFF-a, odnosno o povjerenju koje producenti imaju u naš festival", rekao je direktor Purivatra.

Purivatra je saopćio sadržaj Open Aira koji je najpopularniji program.

”Rekao bih da ove godine imamo, bar što se tiče Open Aira, program koji je uglavnom zasnovan na najboljim filmovima Cannesa“, naglasio je Purivatra.

Govoreći o gostima kazao je kako je među njima dvostruki oskarovac Asghar Farhadi i oskarovac Pawel Pawlikowski. Purivatra je izjavio kako će biti dva dobitnika nagrade ”Počasno srce Sarajeva”.

Dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo Film Festivala bit će otvoreno 10. augusta filmom ”Hladni rat” oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu. U subotu 11. augusta bit će prikazan ”Divlji život“ režisera Paula Danoa, a u nedjelju će biti prikazan film ”Svi znaju” čiji je režiser Asghar Farhadi.

U ponedjeljak 13. augusta bit će prikazan “Kapernaum“, u režiji Nadine Labaki, dok će dan poslije biti prikazan “Dogman“, u režiji Mattea Garronaea. U srijedu će biti prikazan film ”Anđeo“ režisera Luisa Ortege, a u četvrtak 16. augusta ”Potoni ili plivaj” režisera Gillesa Lellouchea.

Posljednjeg dana festivala bit će prikazan film “Špijun koji me napucao“ u režiji Susanne Fogel. Direktor Purivatra vjeruje kako je program Open Air prilagođen svima.

Dvostruki dobitnik Oscara Asghar Farhadi, iranski reditelj i scenarist, predsjedavat će žirijem Takmičarskog programa - igrani film 24. Sarajevo Film Festivala. Žiri Takmičarskog programa okuplja renomirane filmske umjetnike iz pet zemalja: Irana, Velike Britanije, Hrvatske, Francuske i Gruzije.

Gost programa ”Posvećeno 24. Sarajevo Film Festivalu” je turski redatelj Nuri Bilge Ceylan, jedan od najcjenjenijih filmskih autora današnjice.

Online prodaja ulaznica počinje 30. jula 2018., a slobodna prodaja ulaznica počinje 3. augusta. 

Listu filmova možete pronaći ovdje.

Informacije o Box Officeu možete pronaći ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije