O pisanom naslijeđu u GHB-u: Znat ćemo još bolje zaštiti našu baštinu

S. H.
O pisanom naslijeđu u GHB-u: Znat ćemo još bolje zaštiti našu baštinu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / O pisanom naslijeđu u GHB-u

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u ponedjeljak navečer otvorena je Prva međunarodna konferenciju o zaštiti pisanog naslijeđa“ koja kao primarni, odnosno opći cilj ima afirmaciju i promociju bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog naslijeđa.

"Bolnica za knjige": Mjesto gdje se oživljava najveće pisano blago BiH

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu kao najstarija kulturna institucija u Bosni i Hercegovini organizirala je zajedno sa Univerzitetom u Sarajevu konferenciju koja će se održavati naredna dva dana u prostorijama biblioteke, pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva gospodina Šefika Džaferovića.

Renomirani stručnjaci na konferenciji: Kako zaštiti pisano kulturno naslijeđe

Na svečanom otvaranju konferencije prisutnima su se obratili direktor GHB-a Osman Lavić, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, iz Ureda UNESCO-a u Sarajevu Lejla Hrelja, te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kao i reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. 

O pisanom naslijeđu u GHB-u - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: O pisanom naslijeđu u GHB-u

Nakon pozdravnih obraćanja zvaničnika, u sali je prikazan dokumentarni film o Gazi Husrev-begovoj biblioteci „The love of books: A Sarajevo story“.

Na Konferenciji će izlagati renomirani stručnjaci iz velikog broja zemalja:
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Italija, Holandija, Španija, Irska, Turska, Indija, Malezija.

Promocija bh. kulturnog naslijeđa: Šta sve možete čuti od eksperata u GHB

"Temeljem stručnih obrazloženja i predavanja izlagača na konferenciji, i razmjenom iskustava svi će biti u prilici usvojiti, utvrditi i poboljšati svoja znanja. Vjerujemo da ćemo nakon izlaganja i predavanja biti u prilici da usvajanjem određenih zaključaka stvorimo pretpostavke o budućem, profesionalnijem i stručnijem djelovanju na polju zaštite naše baštine“, rekao je ranije za Radiosarajevo.ba konzervator-restaurator sa Odjela za konzervaciju i restauraciju Gazi Husrev-begove biblioteke i član Organizacionog odbora konferencije Ruhulah Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije