Novembar u Narodnom pozorištu: Bogat repertoar u kojem ćete uživati

Radiosarajevo.ba
Novembar u Narodnom pozorištu: Bogat repertoar u kojem ćete uživati
Narodno pozorište Sarajevo / "Don Giovanni"
Ljubitelje pozorišne umjetnosti u mjesecu novembru očekuje bogat repertoar u Narodnom pozorištu Sarajevo. Publika će imati priliku pogledati sjajna dramska, baletna ostvarenja, i koncert.

U Narodnom pozorištu Sarajevo u petak, trećeg novembra sa početkom u 19:30 sati, uživajte u kraljici opereta Kneginja čardaša u sjajnoj izvedbi solista i Hora Opere NPS, uz učešće Drame i Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Dario Vučić.  Režiju potpisuje Amra Mehić.

U subotu, četvrtog novembra, sa početkom u 19:30 sati, bit će izvedena drama Sve se nekako preživi, osim smrti u režiji Dine Mustafića, a po tekstu Ljubice Ostojić.  Predstava govori o Sarajevu i njegovom ironičnom pogledu na sebe. 

Glavni protagonist ove predstave je Sarajevo, u pozadini jedne sarajevske porodice koja živi svoj život, koja ima svoje gubitke, vijek trajanja, dok jedni dolaze drugi odlaze... Predstava otvara niz političkih, socijalnih i egzistencijalnih problema na univerzalan način. Podsjetimo da je predstava na nedavano održanom XVI festivalu bh. drame Zenica - Sarajevo 2017. osvojila šest nagrada.

U predstavi Sve se nekako preživi, osim smrti igraju: Ejla Bavčić-Tarakčija, Izudin
Bajrović, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Emina Muftić, Amila Terzimehić, Dina Mušanović i Vedran Đekić, Balet NPS i članovi Hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ponedjeljak, šesti novembar 2017. godine donosi dramu Harisa Pašovića nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevi i East West Centra Otkrivanje žene. Predstava počinje u 19:30 sati.

Otkrivanje žene je dramski tekst Harisa Pašovića, suvremenog pisca i redatelja koji na
neuobičajen i sistematičan način primjećuje i analizira pojave u našem društvu. Sam dramski tekst je nastajao u toku procesa postavljanja predstave. Otkrivanje žene razmatra egistenciju žene na Balkanu kroz vijekove.

Otkrivanje žene jako je bitan komad ne samo za nas Balkance i Balkanke, nego i za sve
žene svijeta. Danas postoji veliki broj žena koje vode države ili rade druge poslove koji su do sada smatrani muškim; postale se naučnice, sportašice, pilotkinje... Žene su od statusa nižih bića postale emancipirane i izborile su se za svoja prava.

U srijedu, osmog novembra u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo doajeni bh. glumišta Josip Pejkaović, Zijah Sokolović, Vesna Mašić... za vas će izvesti višestruko  nagrađivanu predstavu po tekstu Gorana Stefanovskog, u režiji vrsnog Dine Mustafića Divlje Meso.

U subotu, 11. novembra u 19:30 sati, na sceni NPS te večeri solisti i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, izves će W. A. Mozartovu operu Don Giovanni u režiji Aleksandra Nikolića.

Don Giovanni se naširoko smatra jednim od najvećih muzičkih djela ikad skladanim, i od opera zasnovanih na legendi o Don Juanu, Don Giovanni se smatra bez premca. Da Ponteov libreto je, poput mnogih iz tog vremena, opisan kao dramma giocoso: giocoso značeći razigran, komičan, i dramma označavajući operni tekst (kratica od "dramma per musica"). Mozart ga je u svoj katalog unio kao opera buffa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije