Novembar sa Sarajevskom filharmonijom - dva vrhunska koncerta

Radiosarajevo.ba
Novembar sa Sarajevskom filharmonijom - dva vrhunska koncerta
Sarajevska filharmonija / Plakat za koncert 9. novembra
Muzička umjetnost uljepšat će početak mjesec novembra u Sarajevu - Sarajevska filharmonija priredit će dva uzbudljiva koncerta uz goste iz Evrope.

Uz Beethovenova djela uživat ćemo u četvrtak 9. novembra, kada će se prvi put uz Sarajevsku filharmoniju predstaviti  dva mlada umjetnika iz Slovenije: violinista Žiga Brank i maestro Slaven Kulenović.  Slušat ćemo violinski koncert u D- duru i popularnu 7. simfonija, velikana bečke klasike. 

Slaven Kulenović je trenutno jedan od vodećih mlađih dirigenata u Sloveniji.  Studirao je klavir u klasi prof. Dubravke Tomšić Srebotnjak na muzičkoj Akademiji u Ljubljani i diplomirao s najvećim ocjenama. U proteklim godinama umjetničkog rada dirigirao je brojnim orkestrima među kojima su i Simfonijski orkestar RTV Slovenije; Slovenska nacionalna Opera i balet Ljubljana; Simfonijski orkestar rumunskog Radija; Orkestar MIO 2012; Orkestar Akademije Branimir Slokar; Kamerni gudački orkestar Akademije za glasbo Ljubljana; Simfonijski orkestar Akademije za glasbo Ljubljana; Simfonijski orkestar Konzervatorija za muziku i balet Ljubljana; Simfonijski orkestar Domžale-Kamnik. U ovoj sezoni očekuju ga angažmani sa Slovenskom filharmonijom, Slovenskom nacionalnom operom i baletom Maribor i Simfonijskim orkestrom iz Cadaquesa.

Viuolinista Žiga Brank djeluje kao solista i profesor na Muzičkom i baletnom konzervatoriju u Ljubljani. Predavao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, bio je koncertmajstor Simfonijskog orkestra Slovenskog narodnog kazališta (SNG) Maribor i član Slovenske filharmonije. Kao solista, doživljavao je uspjehe širom Evrope (Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Njemačka, Holandija, Švicarska, Belgija i Irska, a sada će prvi put svirati u Bosni i Hercegovini. 

Koncert u saradnji sa ambasadama Austrije i Belgije

U petak, 17. novembr u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo održat će se koncert u saradnji s ambasadama Austrije i Belgije, kojim će dirigirati Wouter Lenaerts iz Belgije. Kao solisti, na podijumu će se naći sarajevskoj publici dragi gosti iz austrije: violončelista Stephan Koncz i violinista Nandor Szederkeny. 

Program: 

 Franz Schubert           Rondo u A-duru za violinu i gudački orkestar 
Joseph Haydn              Koncert za violončelo i orkestar u C-dur (Hob. VIIb:1)
César Franck                Les Éloides, simfonijska poema M. 43 
Johannes Brahms      Dvostruki koncert za violinu, violončelo i orkestar u a-molu

Kako je koncert jednim dijelom posvećen proslavi Nacionalnog dana Kraljevine Belgije, publika će se nakon koncerta moći počastiti belgijskom čokoladom i belgijskim pivom.

Svoje ulaznice rezervirajte na vrijeme na boxoffice.nps@gmail.com , a preuzmite na blagajni Narodnog pozoruišta u Sarajevu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije