Nova sezona Narodnog pozorišta bit će najbolja do sada

V.A.Z.
Nova sezona Narodnog pozorišta bit će najbolja do sada
Kada se u petak 15. septembra podigne zastor na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, označit će to početak sezone koja bi, sudeći prema najavama, mogla biti najbolja do sada.

Ljetna pauza najstarije pozorišne kuće u zemlji nije iskorištena samo da se postavi novi zastor, a treba reći da je, nakon prošlogodišnjeg presvlačenja fotelja u gledalištu, i ovaj posao uradila firma Prevent. Vrijedni menadžment iskoristio je ljetnu pauzu kako bi isplanirao i operativno dogovorio umjetničku sezonu koja će nam donijeti sedam sjajnih premijera na velikoj sceni.

Premijerna sezona će početi Shakespeareom u oktobru, a završiti Mocartom u maju. Odlikovat će se kombinacijom klasičnih vrijednosti i savremenog izraza, a ono što ulijeva nadu da se radi o vrhunskim produkcijama  je, osim povjerenja u naše ansamble i soliste, učešće značajnih gostujućih redateljskih i koreografskih imena. 

"Svečano otvaranje sezone u petak 15. septembra proteći će uz operetu Kneginja čardaša, na koju smo posebno ponosni jer, pored ansambla Opere, u njoj sudjeluje i skoro cijeli ansambl Baleta, kao i dio dramskog ansambla. Iza nas je 20 novih naslova, dostigli smo generalno visoku razinu svojim predstavama. To želimo opravdati, što iziskuje ogroman rad, entuzijazam, ljubav i zalaganje", rekla je Marijela Margeta Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta.

Nakon mnogo godina sarajevska Drama prionula je na rad na Shakespeareovom komadu: u pripremi je Kralj Lear, čiju će režiju potpisati sjajni slovenski redatelj Diego de Brea, a u glavnoj ulozi naći se Izudin Bajrović. Bit će to jedno savremeno minimalističko iščitavanje Shakespeareove tragedije u izvođenju šest glumaca/ica koji će igrati višestruke uloge. U produkciji sudjeluje i Scena MESS, a premijera se očekuje 28. oktobra.  

Izudin Bajrović, koji se na današnjoj konferenciji za medije predstavio u ulozi umjetničkog direktora Drame, najavio je još dva zanimljiva komada u pripremi. U februaru nas očekuje premijera Karađoza, predstave koja će otjeloviti uspomenu na velikane Rejhana Demirdžića i Jurislava Korenića. Režirat će je Admir Glamočak.  

Za kraj sezone planirana je praizvedba novog dramskog teksta Zlatka Topčića Gnjevni Ljudi, a režiju će potpisati Ozren Prohić. Dramu očekuje i turneja u Švedskoj krajem septembra, gdje ekipu očekuju četiri igranja hit predstave Balkanski špijun

Kada je u pitanju Opera, v. d. umjetnička direktorica Aida Čorbadžić najavila je rad na predstavi Viva La Mama, na muziku Gaetana Donizzetia, uz isti autorski tim koji je realizirao i uspješnicu Don Giovannirežija - Aleksandar Nikolić, koreografija - Aleksandar Ilić i dirigentica Ana Zorana Brajović. Premijera nas očekuje 16. decembra.

Za kraj sezone, u maju, uživat ćemo uz Mozartovu Čarobnu frulu koju će na scenu postaviti mladi redatelj iz Beča Muhamed Hrustanović.

Sarajevski Balet nam priprema pravu poslasticu - klasični naslov Krcko Oraščić, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, jedan od najpoznatijih baleta svih vremena. Bit će to, zasigurno, uporište sarajevskog pozorišnog repertoara, a u prilog tome je i najava da koreografiju potpisuje Konstantin Kostjukov, a u glavnu mušku rolu plesat će prvak beogradskog baleta Igor Pastor.

Obećavajuće zvuči i najava da će jedan od najpoznatijih koreografa savremenog baleta, Edward Clug, u maju režirati balet Stabat Mater (Pergolesijeva muzika) a baletni ansambl i ovdje će ostvariti suradnju sa Sarajevskom filharmonijom, najavila je v. d. umjetnička direktorica Baleta Belma Bakrač Čečo.  

Očekivanja od nove sezone su velika, a statistika prethodne sezone obavezuje menadžment na izvrsnost u svim segmentima. Prošle sezone, naime, zabilježeno je 45.000 posjeta na repertoarskih predstavama Narodnog pozorišta, a ostvareni vlastiti  prihod bio je preko pola miliona KM. 

"Sarajevo je postalo centar kulturnih dešavanja, a suradnici iz drugih centara prepoznali su u nama veliku hrabrost i veliki iskorak. Zato mnogi poznati umjetnici iz regije izražavaju interes da dođu ovdje i rade s našim ansamblima i solistima", zaključila je direktorica Margeta-Hašimbegović, na čelu menadžerskog i umjetničkog tima koji ponovo dokazuje da se predan rad, posvećenost poslu, otvorenost i vjera u sopstvene kapacitete mogu isplatiti. 

Uživajte u sezoni 2017/18. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije