Nova generacija bh. redatelja pred publikom Festivala MESS

Radiosarajevo.ba
Nova generacija bh. redatelja pred publikom Festivala MESS
MESS / Majstor i Margarita
Rame uz rame s evropskim produkcijama, na ovogodišnjem 57. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS predstavit će se plejada mladih bh. autora.

Publika će imati priliku vidjeti ostvarenja predstavnika i predstavnica nove bh. rediteljske generacije kao što su Sabrina Begović Ćorić (“Knjiga mojih života), Irfan Avdić (“Rašomon), Saša Peševski (“Mirna Bosna) uz Aleša Kurta (“Majstor i Margarita), te prema izboru selektorice Alje Predan predstave Selme Spahić (“Moja Fabrika), Harisa Pašovića (“Otkrivanje žene) i također mladog glumca i reditelja Adnana Omerovića (“Mi djeca s kolodvora Zoo).

Na ovaj način Festival osim svoje regionalne i internacionalne uloge posebno težište stavlja na bh. teatarsku produkciju promovirajući umjetnike i umjetnice iz naše zemlje.

“Za mene je velika stvar da je "Knjiga mojih života" u programu Festivala MESS, jer je MESS već 57. godinu platforma za pričanje važnih priča. Smatram da je veliko da su priče domaćih reditelja i rediteljica istaknute kao važne i relevantne i da nam se otvara prostor da budemo dijelom ovog internacionalnog konteksta”, izjavila je povodom igranja ove predstave Sabrina Begović Ćorić.

Festivalskoj publici prvi put predstavit će se Saša Peševski sa predstavom Kamernog teatra 55 “Mirna Bosna” autora Borisa Lalića kojem je ovo prvi dramski tekst (utorak, 03.10. Kamerni teatar 55 u 16 sati), te Irfan Avdić koji na MESS stiže sa svojim “Rašomonom” nastalim u produkciji East West Centra iz Sarajeva (srijeda, 04.10. Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u 16 sati).

Predstava koja je obilježila prethodnu teatarsku sezonu u BiH svakako je “Majstor i Margarita” u režiji Aleša Kurta, nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra (četvrtak, 05.10., SARTR, 16 sati). Na 36. Festivalskim igrama u Jajcu, ova predstava je osvojila nagradu za najbolje glumačko ostvarenje (Alban Ukaj za ulogu Wolanda) i za kostimografiju (Adisa Vatreš Selimović).

U zvaničnoj selekciji Festivala je predstava Harisa Pašovića “Otkrivanje žene” (četvrtak, 05.10, Narodno pozorište Sarajevo, 20 sati), “Moja Fabrika” Selme Spahić (utorak, 03.10, Narodno pozorište Sarajevo, 20 sati) i “Mi djeca s kolodvora Zoo” Adnana Omerovića (petak, 06.10, Pozorište mladih Sarajevo, 22 sata). “Otkrivanje žene” je projekat čija je tema arhetipski, socijalni i kulturološki značaj žena u Bosni i Hercegovini.

Predstava "Moja Fabrika" nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i u režiji Selme Spahić  zasnovana je na fragmentima istoimene knjige autora Selvedina Avdića, intervjuima sa bivšim i sadašnjim radnicama i radnicima zeničke željezare, glumcima i glumicama iz ansambla predstave, te historijskim izvorima o gradu Zenici. Predstava je na programu Festivala MESS u utorak, 03.10. u 20 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Iz Narodnog pozorišta Tuzla dolazi inscenacija kultnog romana «Mi djeca s kolodvora Zoo», za koju režiju potpisuje stalni član glumačkog ansambla Adnan Omerović. Roman je dekonstruisan u pokušaju da se tema lokalizira, fokusirajući se na cijelu generaciju ovisnika i ovisnica koji su «navučeni» ne ilegalnim dejstvom dilera, već legalnom prodajom analgetika u apotekama.

Rezervacija ulaznica je u toku u festivalskom Box Officeu (M.Tita 54/I) svaki dan od 10 do 19h ili putem telefona 060 343 39 59, dok se svi detalji o predstavama i svim drugim festivalskim informacijama mogu naći na www.mess.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije