Norveški Sørfond podržat će film Jasmile Žbanić o Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Norveški Sørfond podržat će film Jasmile Žbanić o Srebrenici
Norveški Sørfond potvrdio je da je odobrio grantove za šest međunarodnih koprodukcija iz Indije, Ukrajine, Palestine, Bosne i Hercegovine i Bangladeša.

Norveški filmski institut upravlja sa Sørfondom, a finansira ga Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Ministarstvo kulture Kraljevine Norveške.

Cilj ovog fonda je povećati filmsku produkciju u onim zemljama gdje je ona ograničena zbog političkih ili finansijskih razloga.

Finansiraju se oni filmovi sa snažnom artističkom predstavom i kulturnim integritetom.

Projekat uključuje i film “Kuda ideš Aida?” (Quo Vadis, Aida?) bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, drama inspirisana događajima u Srebrenici, piše Screen Daily.

Žbanić je već režirala nekoliko filmova uključujući Grbavica (2006), Na putu (2010) i Za one koji ne mogu da govore (2013).

Ukupno 46 prijava bilo je za norveški grant. Žiri je odabrao njih šest, koji će dobiti ukupno 372.000 dolara grant sredstava.

Film “Kuda ideš Aida?” dobit će 75.000 dolara. Producenti filma su Udruženje umjetnika Deblokada, te Norvežani Ingunn Sundelin i Eric Vogel iz producentske kuće Tordenfilm.

Radnja filma događa se tokom genocida u Srebrenici, kada Aida, srednjovječna učiteljica engleskog jezika sa svoja dva odrasla sina i mužem se nalazi u UN-ovoj bazi.

Oni tragaju za skrovištem nakon što su Srbi okupirali Srebrenicu.

Ona radi u UN-u kao prevoditeljica, vjerujući da je sigurna sa UN-om. Međutim, sistem zaštite i empatije se počinju raspadati i Aida mora nešto uraditi da spasi porodicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije