Norveška ambasada podržala predstavu 'To' kao doprinos smanjenju diskriminacije (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Norveška ambasada podržala predstavu 'To' kao doprinos smanjenju diskriminacije (FOTO)

Ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe prisustvovala je premijeri predstave To, održane 12.2.2016. godine u Art Kinu Kriterion. 

Forum predstava To  je rezultat pet radionica Forum teatra za LGBT*IQA osobe širom BiH. Predstava je realizovana u sklopu projekta"Kroz okvire: Ka javnom prostoru transformacije, ljubavi i slobode" kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Norveške. 

(LGBT*IQA je skraćenica na engleskom jeziku za homoseksualne, interseksualne, biseksualne, transseksualne, kvir i aseksualne osobe (Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Intersex and Queer/Questioning & Allies). 

Oko 100 osoba prisustvovalo je premijeri ove predstave u čijem je nastajanju korištena pozorišna, scenska i multimedijalna umjetnost.  

"Te aktivnosti uključuju forum teatar radionice, javnu predstavu, kratki dokumentarac, brošuru o forum teatru, te saradnju sa Božom Vrećom (Aladža). Posebno smo ponosnei na ovaj pionirski poduhvat jer realizovane aktivnosti predstavljaju zajednički kreativni rad kako talentovanih LGBT*IQA osoba, tako i friendly osoba širom BiH u poljima pozorišne, scenske i multimedijalne umjetnosti. Cijeli proces su vodilei Demir Mekić i Ana Isaković", za Radiosarajevo.ba kaže Azra Čaušević, jedna od organizatorica predstave.

Pozorišni reditelj, pisac i političar Augusto Boal je tvorac tehnike forum teatra, kao načina za smanjenje diskriminacije određenih grupa, na suzbijanju opresije i rješavanju socijalnih problema putem pozorišta. Kroz rad, učesnici/ce pojedinačno ili u grupi definišu probleme koje ih lično dotiču, a tiču se zajednice kojoj pripadaju. Nakon definisanja problema, kreiraju se forum scene i radi se na razvijanju likova. Forum scene su kratke scene u kojima je vrlo konkretno prikazan problem opresije i diskriminacije. Osnovnu strukturu Forum teatara čine Opresor, Potlačeni i Džoker. Poslije izvođenja  forum scena aktivira se publika. 

"Ova predstava je rezultat ukupno pet radionica za LGBT*IQA osobe gdje smo uvježbali i na scenu postavili tri lične forum priče koje čine težište predstave i bave se različitim vrstama opresije, nasilja i diskriminacije. Teme koje smo obradilei u predstavi su: diskriminacija LGBT*IQA u obrazovanju, opresija u porodici i diskriminacija trans* osoba na graničnom prijelazu. Bitno je istaći da su učesnice/i radionica kreirale/i svoje lične priče diskriminacije i opresije zasnovane na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu Nakon prikazivanja predstave, publika je glasala za jednu forum teatar priču te su osobe iz publike direktno intervenisale na prikazanu situaciju opresije na sceni. Bitan segment forum teatra je bila i sama diskusija, dijeljenje iskustava osoba iz publike, kao i razgovor o mogućim rješenjima i pristupima prikazanim scenama" objašnjava nam Azra Čaušević. 

Udruženje Okvir djeluje od juna 2011. godine s jasnim ciljevima, o kojima naša sugovornica kaže: 

Kao Udruženje Okvir djelujemo sa jakom kvir feminističkom i anti-militarističkom platformom. Zalažemo se za promociju i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans*, interseks, kvir i aseksualnih osoba u BiH. Smatramo da svaka osoba u Bosni i Hercegovini ima pravo na samo-određenje, rodni identitet, seksualnu orijentaciju i dostojanstven život bez nasilja. Naše političko djelovanje je zasnovano na građenju uzajamnih odnosa kroz ljubav, pravdu i solidarnost. Ideja za osnivanjem organizacije koja se bavi pitanjima i potrebama lezbejki, gej, biseksualnih, transrodnih, interseks, kvir i aseksualnih osoba i kvir kulture u BiH se izrodila iz potrebe za vidljivošću ove zajednice i slobodnim javnim prostorom dostupnim za sve. Inspirisanei aktivističkim radom i djelovanjem prethodnog Udruženja Q koje je otvorilo put kvir aktivizmu u BiH, te vođeni ličnim pozadinama i iskustvima, odlučilei smo da pokrenemo Udruženje Okvir za sve kvir osobe u BiH", naglasila je naša sugovornica. 

Posebno treba istaknuta da se je među aktivnostima udruženja Okvir i psihološko vršnjačko savjetovanje za LGBT*IQA osobe u BiH. Više o aktivnostima pogledajte na njihovoj web stranici

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije