New York: Elma Tataragić u žiriju Bosanskohercegovačkog Film Festivala

Radiosarajevo.ba
New York: Elma Tataragić u žiriju Bosanskohercegovačkog Film Festivala

Žiriju trinaestogodišnjeg Bosanskohercegovačkog Film Festivala (BHFF) u New Yorku pridružila se scenaristica i producentica Elma Tataragić.

Tataragić i još dva člana žirija, čija imena će biti objavljena u narednim sedmicama, dodijelit će nagrade žirija za najbolji dokumentarni, najbolji kratkometražni i najbolji dugometražni film.

Svečana dodjela "Zlatnih jabuka" bit će održana tokom zatvaranja festivala, koji će trajati od 26. do 28. maja u SVA teatru.

Zvanični konkurs za prijavu filmova je otvoren do 15. marta. Filmski odbor će razmatrati filmove bh. reditelja, kao i filmove stranih reditelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine.

Filmovi koji dospiju do zvanične selekcije za BHFF 2016. također će ući u natjecanje za nagradu publike za Najbolji film.

Iz biografije Elme Tataragić:

Rođena je u Sarajevu 1976. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u januaru 2001. godine. Magistrirala je u septembru 2010. na Filozofskom fakultetu. Doktorsku disertaciju "Žanrovske i stilske karakteristike adaptacije književnog predloška za igrani film" odbranila je u maju 2014., a od 1993. godine aktivno radi u udruženju Obala Art Centar, te je jedan od osnivača Sarajevo Film Festivala, na kojem je glavna selektorica Takmičarskog programa.

Od 2001. godine je na funkciji generalnog sekretara Udruženja filmskih radnika BiH i urednica je izdanja kataloga o bosanskohercegovačkom filmu.

U zvanje asistentice na predmetu Scenarij, gdje je danas u zvanju vanredne profesorice, primljena je 2002. Sarađivala je na brojnim filmovima kao što su Prvo smrtno iskustvo, Sjever je poludio, i mnogi drugi. Koscenaristica je i producentica igranog filma Snijeg, koji je osvojio brojne nagrade.

Elma Tataragić dobila je i nagradu Udruženja filmskih radnika BiH "Ivica Matić" 2008. i nagradu "Razija Lagumdžija" za profesora godine za 2008. i 2011. godinu. Objavila je knjigu Stil filmskog scenarija 2011. godine. Članica je Udruženja filmskih radnika BiH i Evropske filmske akademije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije