Nebojša J. Živković: Zvuk marimbe se ne zaboravlja

V.A.Z.
Nebojša J. Živković: Zvuk marimbe se ne zaboravlja
promo fotografija / Nebojša Jovan Živković, umjetnik na marimbi

Marimba je veličanstven instrument, za koji možemo reći da je po svojoj kompleksnosti izrade i tehnike sviranja uz rame klaviru. Ali publika širom svijeta baš i nema često priliku čuti ove plemenite udaraljke. U poređenju sa tradicionalnijim koncertnim instrumentima, marimba se još uvijek doima vrlo egzotično. Utoliko je dragocjena svaka prilika da je čujemo uživo.  

Upravo iz ovih razloga, publika u Sarajevu je počastvovana što večeras ima priliku čuti jednog od svjetski najpoznatijih solista na ovom instrumentu. Nebojša Jovan Živković, porijeklom iz Srbije,  već godinama zahvaljujući svojoj umjetnosti koncertira širom svijeta. Osim što je virtuozni instrumentalista, Živković je i kompozitor čija se djela često izvode, a takođe je i profesor je udaraljki na Konzervatoriju u Beču, kao i na Sveučilištu u Novom Sadu. 

 U suradnji sa Sarajevskom filharmonijom, Nebojša Jovan Živković će izvesti svoj Koncert za marimbafon i orkestar br. 2, uz ravnanje maestre Samre Gulamović.

"Koncert koji sviram je posvećen glavnom dizajneru Yamaha marimbe koja je 1996. izrađena za mene i prilikom praizvedbe koncerta prvi put je korištena.  Slušaoci treba da znaju šta je zapravo marimba. To je veliki brat ksilofona, ali je široka oko dva metra, ima pet oktava. Sadrži najvišu notu koju može odsvirati flauta i najnižu koju može odsvirati violončelo.  Pločice su napravljene od drveta palisandera koje se sakuplja u Hondurasu. Ispod svake pločice stoje rezonatori koji su naštimani na istu frekvenciju. Ton se dobija udarcem maljice, palice koja je na vrhu omomtana vunicom.  Kad je frekvencija dobro uglašena, kad je sve kako treba, dobijemo divan zvuk koji se ne zaboravlja. Ko je ljubitelj marimbe taj ne prestaje voljeti ovaj instrument. 

Pošto se svira sa četiri palice, u svakoj ruci po dvije, možemo svirati i akorde,  klavirsku literaturu, recimo možemo svirati kompletnog Bacha", objasnio je Nebojša Živković u razgovoru za Radiosarajevo.ba. 

 On se osvrnuo i na činjenivu da postoji velika potražnja za koncertnom literaturom za udaraljke. Nema mnogo kompozitora koji se bave ovom porodicom instrumenata. Upravo ovo je i razlog što kompozicije Nebojše Živkovića  doživljavaju brojne izvedbe širom svijeta: 

"Ja sam toga postao svjestan kada sam počeo da dobijam tandijeme, koji su postali moj najveći izvor prihoda. Godišnje imam od 300 do 400 izvođenja, što jedan kompozitor za klavir ili violinu nikad ne bi mogao imati. Na tu činjenicu su mi skrenuli pažnju i neki muzikolozi iz Srbije kada su mi rekli da sam izvođeniji od najpoznatijih srpskih kompozitora. To je dokaz koliko je tražena koncertna literatura za manje zastupljene instrumente",  kazao je Živković. 

Nebojša Jovan Živković, umjetnik na marimbi - undefined

promo fotografija: Nebojša Jovan Živković, umjetnik na marimbi

Koncertna  publika u Sarajevu u posljednje vrijeme je imala priliku nekoliko puta slušati koncerte u kojima su udaraljke bile u prvom planu. Velike zasluge za to imao je Irfan Kamenjašević, član ovog orkestra i solista na timpanima, koji je preminuo prije pet mjeseci - 15.06.2019. 

Upravo ovaj koncert posvećen je Irfanu Kamenjaševiću, a naš sugovornik ispričao nam je kako je uopće došlo do dogovora o tome. 

"Možda do mog dolaska ne bi ni došlo da nije moj kolega Irfan Kamenjašević  to sve sredio. Sve je završio, a onda umro. On je bio taj koji me u Sarajevu dočekivao. Posljednji put kad smo se vidjeli išlil smo na bozu.  Njegovom zaslugom u Sarajevskoj filharmoniji udaraljke imaju odličan tretman, posjedujete velilki komplet instrumenata koji je donirala vlada Japana. Sve je postigao, a onda je preminuo. I zato ću ga držati u mislima i srcu dok budem svirao za Sarajevsku publiku" zaključio je Nebojša Jovan Živković, solista na marimbi koji će u petak 15.11.2019. uz Sarajevsku filharmoniju održati koncert u spomen na Irfana Kamenjaševića. 

Koncert će se održati u Narodnom pozorištu Sarajevo, s početkom u 20,00.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije