Narodno pozorište: Sarajevska filharmonija održala Ramazanski koncert

Anadolija
Narodno pozorište: Sarajevska filharmonija održala Ramazanski koncert

Sarajevska filharmonija i ove je godine u Narodnom pozorištu Sarajevo organizovala tradicionalni 'Ramazanski koncert' kojim filharmoničari najavljuju dolazak ramazana, posebnog mjeseca u islamu.

Osim Mozartove uvertire Otmica iz Saraja i Polovjecki plesova Aleksandra Borodina, premijerno je izveden koncert za violinu i orkestar u D-duru turskog kompozitora Oguzhana Balcija koji je predvodio orkestar.

Kao solista nastupio je turski violinista Cihat Askin koji inače nastupa solistički sa mnogim velikim orkestrima, a gostovao je širom svijeta.

Askin je osnivač i direktor Kamernog orkestra u Istanbulu, kao i obrazovnog projekta pod nazivom CAKA "Cihat Askin i njegovi mladi prijatelji", koji radi na obrazovanju mladih i učenju violine u svim dijelovima Turske.

Na koncertima je nastupio s violinom Jean Baptiste Vuillaume (1846.) i Joseph Gagliano (1796.). Koncertu su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života BiH i brojni građani.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije