Narodno pozorište Sarajevo: Uvodimo vas u decembarsku čaroliju

Radiosarajevo.ba
Narodno pozorište Sarajevo: Uvodimo vas u decembarsku čaroliju
Šta vas to očekuje s početkom decembra u Narodnom pozorištu Sarajevo, pročitajte u nastavku.

U petak, prvog decembra 2017. godine u 19.30 sati, na sceni NPS, solisti i ansambl Baleta NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Samra Gulamović, izvest će prvu reprizu baleta na muziku Petra Iliča Čajkovskog Krcko Oraščić u koreografiji i režiji Konstantina Kostjukova.

Balet Krcko Oraščić u svim teatrima diljem svijeta u pretpraznično vrijeme je zasigurno jedan od najčešće izvođenih baleta, ali i omiljen kod publike svih uzrasta. Tu noć preko stotinu učesnika uveselit će i ugrijati vaša srca, ali moramo izdvojiti učešće osnovnih i srednjih baletnih škola sa područja Sarajeva.

U subotu, drugog decembra 2017. u 19:30 sati, u produkciji East West Centra, na sceni NPS, bit će izvedena drama Rašomon u režiji Irfana Avdića. Predstava Rašomon je napeti triler koji nas vodi u zamršenu istragu u kojoj se svako svjedočenje čini istinito i u isti mah sumnjivo. Kako utvrditi istinu u svijetu protivrječnih informacija?

Dok će naš sjajni dramski ansambl NPS, sa predstavom Hamlet u selu Mrduša Donja ili
Hamlet zna što narod ne zna u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića u nedjelju, trećeg decembra, nasmijati publiku Akzent tetara (Theater Akzent) u Beču, i u ponedjeljak, četvrtog decembra u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu gdje će predstave biti izvedene, mi ćemo s nestrpljenjem očekivati subotu, devetog decembra, jer će tu večer u Narodnom pozorištu Sarajevo publika će moći vidjeti vrlo emotivnu predstavu prema nagrađivanom tekstu Ljubice Ostojić Sve se nakako preživi, osim smrti u režiji Dine Mustafića.

Nakon vrlo uspješne izvedbe na XIV Festivalu glumca u Nikšiću, predstavu Leptir u režiji Emira. Z. Kapetanovića, a prema tekstu Gorana Radulovića, gledat ćemo na maloj sceni NPS EN FACE u utorak, 12. decembra, u 19:30 sati.

"Dramski tekst Leptir ima jednostavnu strukturu s klasičnim dramskim zapletom, te poštuje Aristotelovska pravila jedinstva (vrijeme, mjesto i radnja). Ovaj, tako reći, školski primjer drame, daje glumcu mogućnost da svoja glumačka umijeća iznesu u prvi plan. Bez mnogo vanjskih sredstava, prevelike scenografije i bez mnogo korekcija šminke i maske daje mogućnost glumcu da otjelovi lik od krvi i mesa – stavljajući u prvi plan emociju.

Ovakav tekst je savršen odabir za malu scenu kamernog tip kakva je mala scena Narodnog pozorišta Sarajevo. Tekst govorio o otuđenosti unutar porodice, uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije", navodi se u saopćenju NPS-a. U predstavi igraju Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan i Ejla Bvačić – Trakčija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije