Najbolji dokumentarni filmovi na Pravo Ljudski Film Festivalu

Radiosarajevo.ba
Najbolji dokumentarni filmovi na Pravo Ljudski Film Festivalu
/ Ana Ana

U okviru devetog izdanja Pravo Ljudski Film Festivala koji će se održati od 12. do 17. novembra u Sarajevu i prikazati 80 filmova, selekcija Re:Versus će i ove godine festivalskoj publici predstaviti presjek najboljih svjetskih dokumentarnih filmskih ostvarenja. Re:Versus će prikazati šest recentnih filmskih ostvarenja čije teme obuhvataju dijapazon od pitanja emigranata u Evropi, preko porodice, odrastanja i religije, do posljedica industrijskog i tehnološkog progresa.

“Posebno je zadovoljstvo deveti put uspjeti u namjeri da se našoj festivalskoj publici predstave neki od najboljih kreativnih dokumentarnih filmova današnjice, a zadovoljstvo je veće jer će deveto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala zatvoriti film Zaustavite lupajuće srce

Radi se o posljednjem filmu u sklopu teksaške trilogije u režiji Roberta Minervinia, koji je na prošlogodišnjem Kanskom festivalu predstavljen izvan konkurencije“, istaknula je kreativna direktorica Festivala Kumjana Novakova.

Nakon zvaničnog otvorenja Festivala u kinu Meeting Point, Re:Versus počinje filmom talijanskog režisera Davidea Ferraria Vražija supa, koji će svoju projekciju imati u art kinu Kriterion u srijedu, 12. novembra s početkom u 21 sat. Tematizirajući utopiju industrijskog progresa 20. stoljeća, Ferrario koristi arhivsku građu nekih od renomiranih italijanskih reditelja, te književne uratke poeta i pisaca Dine Buzzatija, Itala Calvina, Primo Levija i Pier Paolo Pasolinija. 

Vražija supa je jedan od filmova koji je svoju premijeru imao na posljednjem Venecijanskom bijenalu, a projekcija na Pravo Ljudski Film Festivalu je U okviru Re:Versus programa bit će prikazana još tri filma - holandski Ja sam ja rediteljske dvojke Petra Loma i Corine van Egeraat, uz podršku Holandske Ambasade u BiH, ostvarenje Sva ta vaša radost vizualnog mastera Denisa Cotea,  te Majka i more mladog Portugalca Gonçala Tocha koji se u svom posljednjem ostvarenju vješto poigrava filmskom formom.

Posljednji film u noći zatvaranja ovogodišnjeg Festivala u sklopu Re:Versus programa, bit će ostvarenje Sklonište, švicarskog režisera Fernanda Melgara. Priča govori o skloništu za migrante beskućnike u Lozani, gdje nadglednici imaju zadatak “sortiranja“. Iako sklonište može primiti stotinu ljudi, samo 50 “izabranih” bude pušteno unutra kako bi dobili topao obrok i ležaj. 

Projekcija Skloništa na programu je u ponedjeljak, 17. novembra s početkom u 21 sat, a podržana je od Švicarske Ambasade u BiH, koja je jedan od dugogodišnjih partnera Pravo Ljudski Film Festivala.

Detaljan program 9. Pravo Ljudski Film Festivala bit će objavljen u petak, 7. novembra, 2014. i bit će dostupan na www.pravoljudski.org. Ulaz na sve projekcije, kao i prethodnih godina bit će slobodan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije