"Muzika priča": Kratki pregled muzičkog opisa Sarajeva

Radiosarajevo.ba
"Muzika priča": Kratki pregled muzičkog opisa Sarajeva
Više od pet stotina godina džamije, sinagoge, pravoslavne i rimokatoličke crkve, građene su jedna pored druge, što je proizvelo spoj različitih kultura koje su ostavile veliki trag u graditeljstvu, muzici, slikarstvu, književnosti i gastronomiji.

U Umjetničkoj galeriji BiH danas je održan susret "Muzika priča".

"Koncert je jedna novogodišnja muzička priča u kojoj su kombinovani glasovi. Izvodimo djela iz BiH i klasična djela. Znamo da smo uradili pravu stvar kada dotaknemo ljude i probudimo emociju u njima", rekla je Tijana Vignjević, dirigentica vokalnog ansambla Korona.

"Prvenstveno smo koncertom željeli čestitati Novu godinu svim ljudima dobre namjere koji su nekada živjeli ovdje i sada žive. Htjeli smo pokazati šta su sve donijeli ljudi od kada postoji Sarajevo", rekla je Belma Tuzović-Mujkić, članica DUO WE.

“Muzika priča” je kratki pregled muzičkog opisa Sarajeva iz Bosne i Hercegovine kroz stotine godina zajedničkog života i tolerancije. Kroz note koje obilježavaju tradicionalnu muziku, sevdalinku, seferdsku muziku i klasiku , DUO WE i vokalni ansambl Korona su nam muzikom dočarali susret kultura u Sarajevu i Bosni Hercegovini.

Sarajevo susret kultura je nevladina organizacija, osnovana 2012. godine sa osnovnim ciljem promocije Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Kroz raznovrsne aktivnosti pružamo podršku unapređenju i razvoju, uvodimo nove oblike edukacija i kreiramo inovativan prostor za promociju kulturnog turizma i turističkog bogatsva Bosne i Hercegovine poštujući univerzalne vrijednosti.

“Sarajevo susret kultura” uz pomoć prijatelja ideje, sufinansiranje Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, podršku Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, DUO WE i članice vokalnog ansambla Korona organizuje susret “ Muzika priča”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije