Muzika bez granica: Sarajevskoj publici predstavit će se 80 mladih umjetnika

Radiosarajevo.ba
Muzika bez granica: Sarajevskoj publici predstavit će se 80 mladih umjetnika

Koncert dječijeg orkestra u okviru projekta Muzika bez granica 14. decembra u Domu Mladih – Skenderija s početkom u 19 sati održat će koncert drugi put u Sarajevu pod dirigentskom palicom profesorice Irme Kalić.

Ova decembarska muzička priča obuhvata susret učenika škole domaćina JU Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo, OGŠ Lovro pl. Matačić Omiš i UŠ Matka Brajše Rašana Labin, kao nastavak saradnje, uspostavljenog prijateljstva i zajedničkog rada.

Sarajevskoj publici predstavit će se 80 mladih muzičara.

"Ideja za formiranje orkestra zaživjela u septembru 2017. godine kada smo počeli sa pripremama za prvi koncert. Radi se o djeci u rasponu od 9 do 14 godina, koja se prvi put susreću sa kompleksnijim orkestarskim partiturama.

Projekat Muzika bez granica ujedinio je dvije zemlje i približio umjetnike iz tri grada. Želimo naglasiti važnost regionalne kulturne saradnje naročito kada su djeca i mladi umjetnici u pitanju.

U konačnici naš cilj je omogućiti mladima da na zabavan način zajedničkim učenjem spoznaju ljepotu i nadahnuće koje donosi muzika, steknu vjeru u sebe i svoje sposobnosti, stvore čvrsta prijateljstva i izgrade samopouzdanje.

Entuzijazam, njihova ljubav prema muzici, volja i želja za radom bila je ključni faktor u prevazilaženju programskih barijera i okvira ustaljenosti.

Radimo na sve zahtjevnijim muzičkim djelima i proširujemo svoj repertoar. Hrabro smo se uhvatili u koštac sa partititurama velikih kompozitora, koje ćemo s radošću odsvirati za našu publiku.

Naše probe se odvijaju jako često i vrlo su zahtjevne, pa i naporne. Ima nas dosta, učimo jedni od drugih, njegujemo zajedništvo i prijateljstvo, razvijamo vještine timskog rada, uživamo u muzici koja je u konačnici proizvod našeg napornog rada, truda i odricanja. Djeca dolaze na svaku probu i entuzijastično pristupaju svakom novom izazovu. Ovdje nećete čuti uobičajeno dječije sviranje,već puno više od toga. Svojim talentom, energijom i pozitivnom porukom želimo privući pažnju i toplo preporučujemo da 14 studenu decembarsku noć provedete s nama.

Višemjesečni rad biće krunisan svečanim koncertom dječijeg simfonijskog orkestra u Domu Mladih .

Na programu će se naći djela velikih majstora klasične muzike kao što su Mozart, Brahms, Bizet, Tschaikovsky, Shostakovich, Strauss i još po neko iznenađenje za publiku.

Ovaj koncert posvećujemo istinskim kulturnim vrijednostima, multikulturalnoj toleranciji i promociji talentirane djece . Neki od njih postanu i profesionalci u ovoj profesijii, a neki steknu vještine i sposobnosti poput discipline, radnih navika, postavljanja i ostvarivanja cilja, osjete uspjeh, steknu samopoštovanje.

Vrlo važan segment je nastaviti njegovati njihovu ljubav i zainteresiranost za ovaj poziv kroz dalje školovanje jer od toga zavisi budućnost naše struke.

Ulaganjem u mlade ulažemo u budućnost, naročito kada je u pitanju deficitaran poziv kao što je muzička umjetnost. Na mladima kultura ostaje", kazala je Kalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije