NPS / Prestižni događaj: Muzeji su mjesta koji nam daju uvid u sadašnjost i budućnost

25. 05. 2019. u 21:23:00 Fena

Shares:0

"Konferencija "Evropski muzej godine" jedan je od izuzetno važnih događaja koji Sarajevo vraća na kartu pravog evropskog centra", izjavio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars- Gunnaru Wigemark, uoči zatvaranja konferencije evropskih muzeja koja se održavala u glavnom gradu BiH.

Prestižni događaj: Više od 200 muzejskih eksperata iz Evrope u Sarajevu  

"Konferencija je okupila muzeje iz različitih dijelova Evrope, a muzeji su mjesta na kojim ne samo učimo o prošlosti nego nam daju jedan uvid i u sadašnjost i u buduća dešavanja", istakao je Wigemark, dodavši da su muzeji značajni i za razvoj turizma.

Evropski muzej godine - undefinedFoto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Evropski muzej godine

Direktorica Asocijacije muzeja Velike Britanije Sharon Heal izrazila je zadovoljstvo što su ove godine Muzej ratnog djetinjstva i Sarajevo bili domaćin ove konferencije. Pocrtala je da su mišljenja učesnika da je ovogodišnja konferencija do sada najbolje organizovana.

Muzej ratnog djetinjstva je imao ulogu domaćina konferencije te je zajedno sa Evropskim muzejskim forumom radio na organizaciji i realizaciji ovog važnog skupa, čija je ovogodišnja tema “Inovacije u evropskim muzejima”.

U protekla četiri dana eksperti iz više od 100 evropskih muzeja okupili su se u Sarajevu, te razmijenili iskustva i dobre prakse, ali i diskutovali ulogu muzeja u našim društvima.

NEMA KOMENTARA