"Mravko Travko": Dječija predstava s jakom porukom o vršnjačkom nasilju

L. K.
"Mravko Travko": Dječija predstava s jakom porukom o vršnjačkom nasilju

Željno iščekivana predstava za djecu “Mravko Travko” doživjela je svoju premijeru u četvrtak, 26. aprila, u 18 sati. Radiosarajevo.ba je već pisao o ovoj predstavi kada je Institut za muziku, teatar i multimediju najavio premijeru predstave ”Mravko Travko” u koprodukciji s Pozorištem mladih Sarajevo.

Predstava je urađena po motivima istoimene slikovnice Mersihe Moćević, inače koautorice tekstova za pjesme s dječijeg muzičkog albuma ”Hvala mama” – bosanskohercegovačkog kantautora Latifa Moćevića.

Karte za premijeru su rasprodane već skoro nakon same najave predstave, tako da je Pozorište mladih bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. Razlog je divna priča koju je autorica Moćević skrojila, a tim mladih glumaca nadahnuto prenio tu edukativnu poruku svim prisutnim. 

Uz predivne pjesme za djecu s albuma “Hvala mama” koje su djeca glumci izvodili, najmlađa publika je uzbuđeno pljeskala i pjevala. Može se slobodno reći da je predstava osvojila publiku, i to ne samo mladu, već i stariju koji shvataju edukativnu poruku koju predstava prenosi.

Za Radiosarajevo.ba, odmah poslije premijere, govorila je direktorica iMTM-a i muzička redateljica i voditeljica projekta - Alma Ferović Fazlić koja govori da je ovo trenutak koji su svi čekali jer su željeli da podijele sa svima ono na čemu su tako dugo radili u prekrasnoj atmosferi, punoj dječijih osmijeha i radosti: “Mislim da se sva ta pozitivna energija večeras reflektirala na publiku i da su prihvatili ovu divnu priču. Ovo je tek početak ‘Mravka Travka’ i mislim da će dugo živjeti na sceni.”

Na pitanje kako su došli do “Mravka Travka” i divne saradnje koja se skrojila oko ovog projekta, Alma Ferović Fazlić je rekla: “Prošle godine kada je Latif Moćević pravio koncert u Domu mladih, pozvao je da naša djeca sa iMTM-a učestvuju na tom koncertu i otpjevaju dvije pjesmice s njim. Djeca su se zaljubila u te pjesme i sami projekt, kao i mi. Sva ta rijeka ljudi koja je bila na koncertu, bila nam je indikacija da će to biti uspješna saradnja. Nije bilo teško da se odlučimo, krenuli smo na posao i evo večeras je ta saradnja doživjela kulminaciju.”

“Svi smo uložili toliko kreativnosti da prezentiramo tako teške teme, to vršnjačko nasilje, kojeg se trebamo riješiti i da ova djeca sa svojim porukama daju indikacije da moramo biti složni, da trebamo pomagati jedni drugima i učiti djecu tome još od najmanjeg uzrasta, naravno, pored poruke da čuvamo prirodu. To su samo dodatne note i poruke koje su Latif i njegova supruga Mersiha napravili", navela je voditeljica projekta Ferović Fazlić.

U Pozorištu mladih se još uvijek mogu kupiti karte za predstavu koja igra 8. maja. Sigurno ne želite da vaši mališani propuste "Mravka Travka" - predstavu sa sjajnom porukom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije