Monumentalne tapiserije Graysona Perryja u Umjetničkoj galeriji BIH

Radiosarajevo.ba
Monumentalne tapiserije Graysona Perryja u Umjetničkoj galeriji BIH
Radiosarajevo.ba / Press konferencija uoči otvaranja izložbe Graysona Perryja
Šest monumentalnih tapiserija jednog od najutjecajnijih savremenih umjetnika Velike britanije izloženo je u Umjetničkoj galeriji BiH.

Riječ je o izložbi "Taština malih razlika" Graysona Perrya, dobitnika prestižne nagrade Turner, koja će svečano biti otvorena večeras (12. juli), a trajat će do 25. avgusta

Grayson Perry bavi temama kao što su ukusi, globalizacija, klasne razlike, identitet i rodne razlike. Savremene tapiserije velikog formata koje čine centralni dio izložbe, istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama.

Inspirirane ciklusom slika "Život razvratnika" Williama Hogartha, engleskog slikara iz 18. vijeka, tapiserije prate život izmišljenog lika Tima Rakevvella - od ranog djetinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći.

Tapiserije su bogate sadržajem, detaljima i bojom te prikazuju mnoge ekscentričnosti,  jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji - od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti.

Direktorica British Councila u BiH Larisa Halilović kazala je da ovom izložbom nastavljaju saradnju s muzejima i galerijama u regiji da bi predstavili najbolje od britanske savremene umjetnosti i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unaprijedili muzejske prakse i pospješili razmjenu iskustava bh. i stručnjaka iz Velike Britanije.

Istakla je da su uposlenici ove galerije uložili vanstandardne napore  da bi udovoljili specifičnim zahtjevima i potrebama da međunarodni umjetnik izloži djela prema međunarodnim standardima.  

"Publika će biti uključena na interaktivan način, ne samo vizualnim prisustvom već kroz stručno vođenje",  naglasila je. 

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović kazao je da je ovo jedan od najvećih i najznačajnijih kulturnih i likovnih događaja u ovoj galeriji.

"Imamo sreću da smo njegovi savremenici i da ga možemo ugostiti i u našoj galeriji koju smo za ovu priliku osposobili koliko je to moguće", pojasnio je.

Krsmanović je također dodao da će, zavisno od najave, ugledni bh. umjetnici i javni radnici u određenim terminima, publiku provesti kroz izložbu.  

Grayson Реггу je jedan od najpoznatijih britanskih savremenih umjetnika svoje generacije, prepoznatljiv po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alteregu Claire.  Dobitnik je prestižne Turner nagrade za 2003. godinu. Koristi iskustva narodne umjetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podjele unutar akademske umjetničke scene čineći je otvorenijom za eksperimente.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije