Moj strip 'Valter brani Sarajevo' Kinezi su štampali u 8 miliona primjeraka

Vesna Andree Zaimović
 Moj strip 'Valter brani Sarajevo' Kinezi su štampali u 8 miliona primjeraka
Ova bi knjiga trebala biti u svačijoj biblioteci, to je Bosanska priča od 'a' do 'ž', istakao je promotor Senad Mavrić govoreći o ovom vrijednom izdanju.

Ahmet Muminović je bio najtiražniji autor u bivšoj Jugoslaviji, zvanično je objavila beogradska Politika, nakon što je njegov stripValter brani Sarajevo objavljen u Kini u tiražu od osam miliona primjeraka. 

Jedinstveno obnovljeno i kompilirano izdanje nekadašnjih šest epizoda ovog stripa, obogaćeno autentičnim fotografijama Vladimira Perića Valtera i njegove kasnije sahrane, predstavljeno je javnosti na promociji koju je organizirala izdavačka kuća Agarthi Comics.

U vrijeme kada su se stripovi rukom crtali i bojili, a u ovom procesu ljudska se kreativnost i umijeće nisu mogli osloniti na računarsku pomoć, Ahmet Muminović slovio je za najplodnijeg crtača širom zemlje. Pored Valtera, koji je objavljen u izdanju Malih novina, poznat je i po svojim stripovima Veliki Blek i Otpisani, kao i mnoštvom drugih manjih ili većih strip formi. 

"U moje vrijeme, dok sam bio učenik u osnovnoj školi, strip je skoro bio zabanjen, kao danas droga, jer su stripovi tada najčešće bili kaubojski i promovirali su neke drugačije vrijednosti. 

Zato sam već 1968. počeo objavljivati seriju Emir i Nikolino koja se dešavala za vrijeme Turaka. Emir je bio Bosanac, a Nikolino Dubrovčanin. Strip je bio poput kaubojskog, bilo je tu konja, oružja, akcije, ali je govorio o nekim drugim događajima. Tako sam krenuo...", počinje svoju priču Ahmet Muminović. 

U izjavi za Radiosarajevo.ba ovaj autor se prisjeća kako je Hajrudin Šiba Krvavac bio oduševljen kada je vidio završen strip. 

"On je tada radio u 'Kinemi' u  Pionirskoj dolini gdje je djelovala mala kino sala. Pozvao je mene i suprugu da dođemo tamo i da nam prikažu film onoliko puta koliko je bilo potrebno, kako bismo ušli u suštinu Valtera. Rekoh, evo nas ko Tito i Jovanka, sami u kinu", šali se. 

Ova bi knjiga trebala biti u svačijoj biblioteci, to je Bosanska priča od 'a' do 'ž', istakao je promotor Senad Mavrić govoreći o ovom vrijednom izdanju

Ovaj gospodin, koji je danas zagazio u osmu deceniju života, ni u jednom trenutku neće zanemariti pomoć i podršku koju je kroz cijelu karijeru dobijao od supruge Zekire. Još od rane mladosti, datira njihova ljubav i profesionalna suradnja. Ahmet bi skicirao i crtao, a gospođa Muminović bi bojila tušem i finalizirala. 

"Nekad sam mu znala i čitati naglas dok je crtao, samo da mu pomognem", kaže nam. 

U jednom trenutku, ova mala porodična manufaktura stripa bila je pred velikim izazovom: dobili su narudžbu za strip seriju Otpisani koja je trebala da se završi u kratkom vremenskom periodu, istovremeno dok je na televiziji emitirana ova serija. 

"Jedini sam ja mogao zajedno sa suprugom napraviti 500 strana za godinu dana. Svaki dan sam pored svog posla znao nacrtati najmanje jednu stranu. To nisu mogli drugi. Zato sam potpisao ugovor na tadašnjih 11 miliona dinara, a za te pare mogao se kupiti stan na Marijin Dvoru", prisjeća se. 

Isto toliko novca dobio je i scenarista Otpisanih Dragan Marković za scenarij stripa. 

"Poslije su mi kolege iz Novog Sada, gdje su se izdavali Otpisani, govorile kako je stotinu ljudi živjelo dobro od tok stripa. Upravo zato, oni su kasnije uzeli Valtera, predstavili ga na Sajmu knjige u Beogradu i tako su ga vidjeli Kinezi. Nisu se dvoumili, s obzirom da je kod njih ovaj film bio jako popularan. Ova mala knjižica (pogledajte kako izgleda u našoj fotogaleriji, op.aut.) izašla je u tiražu od osam miliona primjeraka. I ja vidim u Politici piše da najtiražniji autor u SFRJ nije ni Branko Ćopić ni neko drugi, već moje ime", sjeća se autor. 

"Jedno jutro ja pravim doručak i čujem na radiju Tanjugova vijest kako je u Kini objavljen naš strip", dodaje njegova supruga. 

"Puno sam radio i didaktičkih stripova, enciklopedijskih. Recimo, za zagrebački časopis Sam svoj majstor, crtao sam stripove kako održavati auto. Crtao sam o starim zanatima, o zdravlju... Poslije rata sam u Azri objavljivao stripove o prirodnoj medicini. Jednoga dana u Avaz dođe jedna žena, traži Ahmeta travara! Kaže - ona njegova rubrika me izliječila", kroz smijeh prepričava Ahmet Muminović.  

Valterov lik, kaže, nije pravio po liku Bate Živojinovića koji ga je glumio u filmu, već po stvarnom Valteru Periću, njegovim fotografijama i bisti. 

Pitamo ga koja mu je najzanimljivija scena u filmu koju je prenio u strip

"To je scena borbe oko Begove džamije, kada Valter puca sa Sahat -kule", kaže Ahmet Muminović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije