"Moj Buda je pank" večeras otvara Zumiraj festival za mlade

Radiosarajevo.ba
"Moj Buda je pank" večeras otvara Zumiraj festival za mlade
Večeras u 20 sati na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, podiže se zavjesa sa Zumiraj prava film festivala za mlade.

Ovogodišnji naklon buntovništvu i sanjanju započinju filmom Moj Buda je pank, mijanmarsko-njemačkom dokumentarnom uratku Andreasa Hartmanna – pričom o pank bendu osobite filozofije koja spaja individualizam i bunt alternativnog muzičkog izraza s budističkom posvećenošću miru i toleranciji.

Kao i svi filmovi ovogodišnjeg Pravo Ljudski Film Festivala, i ovaj je posvećen onima koji slobodu sanjaju, a na javi vode lične i kolektivne borbe za nju – onima koji su krhki i snažni, u isto vrijeme.

Zumiraj dokumentarni film, takmičarska selekcija Zumiraj prava film festivala za mlade koja obuhvata jedanaest savremenih dokumentarnih radova. Svi filmovi govore o temama relevantnim za mlade ljude koji žive aktuelni, promjenljivi i prevrtljivi politički i ideološki trenutak, i brinu iste brige.

Ko si ti kada te niko ne gleda? Možeš li biti ta verzija sebe u vanjskom svijetu? Šta bi svijet rekao? Da li te je uopšte briga? Da li bi te boljelo? Da li te je strah?, pitaju filmovi ove selekcije. Riječima programske selektorice, Adele Galešić, oni poručuju o vjernosti samom sebi i vlastitom snu i ljepoti takvog (samo)spoznanja:

Dođi kakva jesi i hajde da slavimo! Proslavimo naše predivne svjetove, i donesimo naše darove na žurku, na veliko slavlje života, ljubavi i strasti! Hajde da ovo slavlje napravimo još većim. Donesi sebe, istinsku sebe, i nastavimo se oblikovati kako bi postale najbolja moguća verzija sebe samih! Buntovnice, pankerice, astronauti… sanjari, plesači, akrobatkinje… i svi oni koji su se usudili sanjati… svi vi hrabri, naš duboki naklon! I nastavite sanjati! 

A takmičarski segment glavnog dijela programa, extra muros, također započinje večeras, projekcijom More nas gleda iz daleka Manuela Munoza Rivasa (Španija/Holandija).

Narednih dana slijede Na rubu života Yassera Kasaba (Sirija), Prije sam spavala na krovu Angie Obeid (Lebanon/Katar), U valovima Jacquelyn Mills (Kanada), Pejzaži rata, pejzaži mira Arona Sekelja (Srbija), Ninato Adriana Orra (Španija), Spavači u vozu Sompota Schidgasornpongsea (Tajland), te Sans bruit, les figurants du désert MML Collectiva koji čine Gilles Lepore, te Maciej i Michał Mądracki.

Osam filmova takmičit će se za nagradu žirija koji čine Laila Pakalnina, Goran Dević, Jasmin Šabić i OJOBOCA (Anja Dornieden i Juan David González Monroy). Najbolji film nagrađujemo u saradnji sa galerijom Duplex100m2, a ove godine nagrada će biti rad Nedostatak traga obećava put sarajevskog umjetnika Bojana Stojčića.

12. Pravo Ljudski Film Festival održava se u Sarajevu od 8. do 13. novembra 2017.

Ulaz na sve festivalske projekcije je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije