Mladi poručili: Bolja BiH moguća jedino dijalogom i zajedničkim rješenjima

Radiosarajevo.ba
Mladi poručili: Bolja BiH moguća jedino dijalogom i zajedničkim rješenjima
U petak je u šest bh gradova, Doboj Jug, Sanski Most, Ljubuški, Tomislavgrad, Lopare i Ribnik, premijerno prikazan dokumentarni film Emira Kapetanovića „Potraga za sličnostima“.

Film je produciran u okviru istoimenog projekta, uz realizaciju udruženja Magacin Kabare i podršku Američke ambasade u Sarajevu.

U okviru projekta Potraga za sličnostima, ekipa Magacin Kabarea je u prethodnih godinu dana obišla mlade ljude u šest monoetničkih zajednica Bosne i Hercegovine sa kojima je, kroz različite kreativne radionice, istraživala postojeći individualni/kolektivni identitet i kulturno naslijeđe naše zemlje.

Nakon toga, mladi iz gore navedenih opština su se okupili na zajedničkom kampu i kongresu u Sarajevu s ciljem da zajedno istraže, ali i kreiraju novo kolektivno kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Cijeli ovaj proces su zabilježili kamerama i kreirali videosadržaj iz kojeg je nastao dokumentarac koji najbolje prikazuje šta su mladi u BiH u svojoj Potrazi za sličnostima otkrili i zaključili.

Nama je bila čast da učestvujemo u ovom projektu i nadamo se da ćete uživati u ovom filmu kao što smo i mi uživali dok smo bili u Sarajevu, kazao je Pavle, dvanaestogodišnji učesnik projekta iz Ribnika koji je otvorio premijeru filma u svojoj općini.

Preko dvije stotine mladih koji su učestvovali u ovom filmu uspjeli su dokazati da je bolju Bosnu i Hercegovinu moguće praviti jedino dijalogom i zajedničkim traganjem za rješenjima.

„Film je dosta poučan i pokazuje da su mlađe generacije prevazišle razlike koje su im nametnute, a imajući u vidu da su u u publici sjedile generacije od 7 do 77 godina i da su svi pažljivo pratili film, mislim da sve ovo ima smisla“, kazala je gledateljica Vesna Kevac.

Više informacija o daljoj distribuciji filma uskoro će biti dostupno na web stranici Udruženja Magacin Kabare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije