Izložba / Minijaturna Tuzla na vrhu grafitne olovke

12. 03. 2018. u 14:20:00 Anadolija

Shares:9

U Pasažu u Tuzli je otvorena jedinstvena izložba Jasenka Đorđevića, umjetnika koji na vrhu grafitne olovke izrađuje minijaturne skulpture.

Među izloženim djelima preovladavaju motivi grada Tuzle, koje je Đorđević izradio u proteklih nekoliko mjeseci.

”Za izradu osim grafitne olovke koristim razne vrste skalpela i igala. U većini slučajeva pod lupom radim samo neke završne detalje, a ostalo golim okom. Promjer skulptura je između dva i četiri milimetra u prečniku i detalji su vrlo sitni”, pojasnio je Đorđević. 

Radovi za koje treba izuzetno mnogo strpljenja, smirenosti i odličan vid izazvali su veliko interesiranje tuzlanske publike. Većina posjetitelja za pregled sićušnih skulptura koristi lupu, a postavljene su i fotografije na kojima su radovi uvećani. 

”Izloženi su portal stare Medrese, Gradska česma, Tvrtko I Kotromanić, stara katolička crkva, majka sa djetetom, Stari most u Mostaru koji mi je bio veliki izazov za izraditi i drugi. Ovdje je i jedan od prvih radova koje sam izradio, a to je djelo 'Stvaranje Adama' i ono je dugo bilo izloženo u Norveškoj”, rekao je Đorđević.

Inače, galerija u kojoj su izloženi radovi otvorena je u okviru Udruženja za promociju minijature ”Toldart”, a iako je fokus na minijaturama, cilj je promocija različitih vrsta umjetnosti.

Ovom vrstom umjetnosti u svijetu se bavi tek nekoliko osoba, a izložba, inače Đorđevićeva šesta samostalna, otvorena je do 23. marta.

NEMA KOMENTARA