MESS: Specijalno priznanje žirija za hrabru festivalsku publiku

V. A. Z.
MESS: Specijalno priznanje žirija za hrabru festivalsku publiku
Ceremonija zatvaranja 56. Internacionalnog festivala MESS upriličena je u ponedjeljak u podne, dan nakon što je odigrana i posljednja od 19 predstava u konkurenciji i još četiri u off programu, koje su na ovogodišnji festival stigle iz 16 zemalja.

Nagrade sarajevskog festivala prestižne su i predstavljaju važnu stavku u biografijama onih koji ih dobiju.

O ovogodišnjim pobjednicima odlučivao je međunarodni festivalski žiri u sastavu: Ermin Bravo - glumac iz BiH, Zoltan Galovits, pisac i dramaturg iz Rumunije, te Dino Pešut, pisac i dramaturg iz Hrvatske.

Specijalno priznanje Festivalskog žirija uručeno je publici MESS-a koja je sinoć zahtijevala svoje pravo da pogleda najavljenu predstavu, uprkos prijetnjama za sigurnost i pritiscima dijela javnosti da se igranje predstava otkaže. Podsjetimo, riječ je o događajima koji su se zbili jučer, povodom predstave Naše nasilje i Vaše nasilje

Glavna nagrada, Grand Prix Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini, dodijeljena je ekipi predstave - Kralj Ubu - Jerneja Lorencija, u produckiji Drame SNG iz Ljubljane. 

Zlatni lovorov vijenac za najboljeg glumca dobio je Jernej Šugman za ulogu u predstavi Kralj Ubu, a redatelju JErneju Lorenciju pripao je Zlatni lovorov vijenac za najbolju režiju

Nagrada Sound of MESS, koju je ustanovio Radio Sarajevo dodijeljena je Robertu Latiniju, izvođaču i autoru predstave Gorski divovi., a žiri ove nagrade za najbolje korištenje muzike i zvuka u teatru dodijelio je specijalno pšriznanje operi Kader i Rades.  

Nagrada za najboljeg mladog glumca ili glumicu "Rejhan Demirdžić" pripala je ansamblu predstave Konferencija ptica, a redateljica predstave Nina Rajić Kranjac dobila je i nagradu Jurislav Korenić. za najboljeg mladog redatelja/redateljicu. 

U kategoriji MESS market, kao projekt za koprodukciju, odabran je onaj autorice Tanje Šljivar.

Nagrada teatarskih kritičara dodijeljena je predstavi Tri zime. u režiji Ivice Buljana i produkciji HNK Zagreb. 

Nagrada Hrabri, novi svijet dodijeljena je predstavi Naše nasilje i vaše nasilje. Olivera Frljića, dok je Zlatna maska Oslobođenja dodijeljena je predstavi Rodoljupci  Andraša Urbana.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije