MESS najavio tužbe protiv lica koja su prijetila i ugrozila sigurnost

Radiosarajevo.ba
MESS najavio tužbe protiv lica koja su prijetila i ugrozila sigurnost
/ Sa današnje press konferencije
Pozivi na javni linč, prijetnje upućivane direktoru i uposlenicma festivala, uvrede upućene publici samo su neke od javnih izljeva nezadovoljstva određenih grupa povodom igranja predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" na ovogodišnjem festivalu MESS.

Nezadovoljstvo su izazvale dezinformacije ili poluinformacije u vezi s predstavom, koje su nekoliko dana uoči njenog igranja na 56. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, plasirale u svojim saopćenjima određene organizacije. 

Epilog bure oko predstave su najavljene su krivične prijave protiv određenih osoba osoba koje su javno prijetile da će izvršiti napad na život direktora Festivala Nihada Kreševljakovića te svih drugih aktera involviranih u organizaciju predstave, kao i publike ili su poticali druge da se ove osobe napadnu. Ovo je objavljeno na današnjoj konferenciji za medije, kojoj je, osim direktora Kreševljakovića, prisustvovala i predstavnica advokatskog ureda koji zastupa Festival. 

Također, bit će podnesene i tužbe za naknadu štete zbog iznošenja neistina o predstavi Naše nasilje – vaše nasilje, a koje su dovele do toga da se javnost uznemiri, a određeni pojedinci navedu da nezakonito prijete organizatoru, što je na kraju dovelo do narušavanja ugleda Internacionalnog teatarskog festivala MESS, istaknuto je. 

Razvoj događaja nakon ovih prijetnji mnogima je poznat - direkcija MESS-a donijela je odluku da se predstava izvede interno, što je, kako je rečeno, bilo u tom trenutku najprihvatljivije rješenje. 

"U ovakvim situacijama MUP i drugi nadležni organi, koji su zaduženi za čuvanje reda i mira i koji su zaduženi za sigurnost građana i imovine, moraju ispuniti svoju pozitivnu obavezu institucionalne zaštite, što je u ovom slučaju, izostalo. Organizatoru je prepušteno na kraju da sam donose odluku o ugroženosti ljudi i imovine, a za što nisu nadležni po zakonu niti su kompetentni da to rade", izjavila je Armela Ramić ispred advokatske kancelarije Nedima Ademovića koja zastupa Festival u ovom postupku. Također, još jednom je ukazano kako je ustavno pravo na slobodu umjetničkog izražaja jedna od osnovnih vrijednosti svakog demokratskog društva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije