MESS: Ispunili smo misiju, promovirali različitost i pomjerili granice

V.A.Z.
MESS: Ispunili smo misiju, promovirali različitost i pomjerili granice
Radiosarajevo.ba / NIhad Kreševljaković i Selma Spahić na završnoj press konferenciji 57. Festivala MESS
Devet dana teatarskog praznika je za nama. Nakon 29 odgledanih predstava iz 15 zemalja, zatvoren je 57. Internacionalni teatarski festival MESS.

Sumirajući postignuća 57. izdanja, Nihad Kreševljaković, direktor Festivala, ističe kako su posebno ponosni na činjenicu da je MESS ispunio svoju misiju - promociju različitosti i pomijeranje granica tolerancije. 

To nam je itekako potrebno u današnjem bh. društvu, u kojem dominiraju isključivost, površnost i govor mržnje. Umjetnost i kultura tu su da nas oplemene, opomenu, odgovore na važna pitanja i potaknu da postanemo bolji ljudi. Zato volimo Mess! 

 "Ove smo godine posebnu pažnju usmjerili na inkluzivni teatar, te nam je, u tom smislu, posebno drago što su dvije predstave iz ovog fokusa nagrađene: predstava na znakovnom jeziku Jedan gest, te dječija predstava PocoLoco koju smo izvodili u Domu Mjedenica i Domu za nezbrinutu djecu Bjelave. Treba istaknuti da smo neke predstave publici prevodili na znakovni jezik, a naši glumci su realizirali i nekoliko čitanja za Biblioteku za slijepe. Takođe, uzeli smo učešće u humanitarnoj utrci  Race for the Cure te tako skrenuli pažnju na borbu protiv raka dojke i prevazilaženje stigme kojom su još uvijek obilježene žene koje pate od ove bolesti", istaknuo je Kreševljaković na konferenciji za medije nakon završetka Festivala. 

"Nadam se da će inkluzivnost postati toliko uobičajena na Messu a i u bh. društvu, da će uskoro biti nepotrebno to posebno isticati", dodala je Selma Spahić, umjetnička direktorica Festivala. 

Osim u Sarajevu, tri važne predstave ove su godine održane u Bosankom narodnom pozorištu u Zenici, a neki od programa i u Konjicu, Mostaru i Visokom.

Selektorica Spahić posebno je istaknula da je Mess ove godine govorio u prvom licu o različitim ličnim iskustvima koje pomijeraju granice. Naročito se to odnosi na  predstavu MDLSX  u izvođenju interseksualne osobe Silvie Calderoni, u koju su ugrađeni autobiografski elementi. 

Neposredno iskustvo rata u Ruandi i svjedočenje tragediji i užasima masovnih ratnih silovanja, povod su za predstavu Neželjena koja je takođe ovjenčana priznanjem. Selma Spahić ističe da je ova predstava primjer kako su najteže traume prikazane kroz teatarski jezik zvuka, te da je ova predstave zasluženo nagrađena priznanjem za najbolje korištenje zvuka i muzike u tatru - Sound of Mess, koju već devetu godinu dodijeljuje Radiosarajevo.ba. 

Pet lakih komada je apsolutna pobjednica 57. Festivala Mess, a ova koprodukcija Švicarske, Belgije i Njemačke, u kojoj sudjeluju djeca glumci, donosi inovaciju: redatelj Milo Rau bavi se najmračnijim društvenim temama iz perspektive djece.  Ovo je predstava o pedofiliji u kojoj glavnu riječ imaju  djeca. Ovo djelo dokumentarističkog teatra pomiče granice u tematskeom i izvedbenom smislu, zaključila je Selma Spahić. 

Nihad Kreševljaković je  najavio 58. izdanje MESS-a, koje će se održati u jesen 2018. Doći će do određenih promjena u konceptu festivala: predstave će se igrati tematski razvrstane po danima, a nakon njih će se organizirati razgovori s protagonistima po principu Mess Foruma; Jačat će se interakcija sa ljudima koji ne idu u pozorište, te će u tom smislu biti nekoliko događaja street teatra;  Jačat će se Mali Mess, a realilzirat će se i novi Mess Market. 

Program novog festivala bit će objavljen, tradicionalno, na dan teatra, 27. marta 2018. 

Više o dobitnicima ovogodišnjih nagrada Festivala Mess čitajte na ovom linku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije