Međunarodno trijenale grafike Livno i izložba Dževada Hoze

Radiosarajevo.ba
Međunarodno trijenale grafike Livno i izložba Dževada Hoze
U Umjetničkoj galeriji BiH će, u četvrtak, 8. februara biti otvorene dvije izložbe - 1. međunarodni trijenale grafike Livno i izložba Dževada Hoze.
nevenka_arbanas.jpg - undefined

Univerzalni doprinos bosanskohercegovačkoj grafici

U darovitoj generaciji bosanskohercegovačkih umjetnika koja je oblikovala i ustanovila bosanskohercegovačku grafiku u pola stoljeća njezina procvata, rasta i nadogradnje, djelovali su: Dževad Hozo, Halil Tikveša, Mersad Berber, Virgilije Nevjestić, Emir Dragulj, Borislav Aleksić, Memnuna Vila-Bogdanić, Radovan Kragulj, Safet Zec, Ivica Šiško, Salim Obralić, Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, kao i mnogi drugi. Svojim stvaralaštvom potvrdili su da bosanskohercegovačka grafička produkcija ne samo da ne zaostaje za europskom umjetničkom scenom nego joj naprotiv stoji uz bok. Oni su nositelji bogate bosanskohercegovačke grafičke platforme iz koje su stasale mnoge generacije današnjih priznatih grafičara i profesora.

Zato ne čudi činjenica da je za prateći program 1. međunarodnog trijenala grafike u BiH izabran jedan od eminentnih bosanskohercegovačkih grafičkih velikana.

Dževad Hozo – osebujni grafičar, pisac, estetičar, akademik, pedagog koji je iškolovao generacije  i generacije grafičara, čovjek s 50-godišnjim neumornim stvaralačkim radom bio je najbolji mogući izbor za prateću izložbu 1. međunarodnog trijenala grafike Livno. Dževad Hozo je cjeloživotnim angažmanom te predanim radom i  ljubavlju prema grafici i studentima dao svoj monument grafici.

Iz bogata Hozina opusa na izložbi u Sarajevu predstavit će se djela iz ciklusa: Iz Makove mape, ciklusa Suočenja, iz ciklusa Sarajevske pasije (Hommage Maku Dizdaru) te ciklus na kojem autor radi zadnjih nekoliko godina, Autobiografika – Virtualni koncerti Dževada Hoze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije