Međunarodna priznanja za umjetnike Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Radiosarajevo.ba
Međunarodna priznanja za umjetnike Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Romeo i Julija“, nastala prema čuvenoj tragediji Williama Shakespearea, u režiji Selme Spahić, tokom jula je izvedena pred publikom 31. međunarodnog festivala „Barski ljetopis“ Bar 2018, čime je zvanično okončana 68. umjetnička sezona Zeničkog teatra.

Bosansko narodno pozorište Zenica je jedna od dvije pozorišne kuće iz Bosne i Hercegovine čija je predstava selektovana za učešće na ovom značajnom Festivalu.

Na 31. festivalu „Barski ljetopis“ učestvovale su neke od najznačajnijih regionalalnih pozorišnih kuća, kao što je Kraljevsko pozorište „Zetski dom“, Crnogorsko narodno pozorište, Kazalište „Kerempuh“ i Exit Teatar iz Zagreba, Beogradsko dramsko pozorište, Narodno pozorište Beograd i Srpsko narodno pozorište Novi Sad.

Žiri u sastavu dramaturginja Dragana Tripković, glumac Pavle Ilić i reditelj Zoran Rakočević, posebno je istakao izuzetne umjetničke potencijale mladog glumca BNP-a Zenica Enesa Salkovića, koji je ostvario značajnu ulogu u predstavi „Romeo i Julija“, a koja ga, prema mišljenju ovog Žirija, značajno preporučuje i za sve buduće profesionalne glumačke angažmane.

Enes Salković je već nekoliko sezona glumac Bosanskog narodnog pozorišta i jedan je od najnagrađivanijih mladih glumaca u historiji bh. glumišta. Za glumačke kreacije u predstavama zeničkog BNP-a „Pismo iz 1920.“, „Grebanje ili Kako se ubila moja baka“, „Razred“, „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, kao i za uloge u produkciji drugih teatarskih kuća, do sada je dobio umjetničke nagrade i priznanja na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici, Susretima pozorišta/kazališa BiH u Brčkom, Teatar Festu u Doboju, Sterijinom pozorju u Novom Sadu, Joakim Festu u Kragujevcu, Danima satire u Zagrebu i na brojnim drugim festivalima. Enes Salković je dobitnik i glumačkih nagrada „Toni Pehar“ i „Ključ tmače“.

Enes Salković je dio ansambla nove predstave u pripremi „Bure baruta“ autora Dejana Dukovskog i u režiji Nine Nikolić, čije su premijerne izvedbe u Zenici i Skoplju najavljene za kraj mjeseca septembra.

Nagrade i priznanja koje umjetnici BNP Zenica dobivaju na pozorišnim festivalima i manifestacijama u zemlji i inostranstvu predstavljaju dodatni podsticaj i ohrabrenje u realizaciji smjelog repertoara jedne od najnagrađivanijih pozorišnih kuća u Bosni i Hercegovini i regionu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije