Marijela Hašimbegović iz Londona: Radim, a vijest o smjeni dobila sam iz medija

V. A. Z.
Marijela Hašimbegović iz Londona: Radim, a vijest o smjeni dobila sam iz medija
FOTO: Radiosarajevo.ba / Marijela Margeta Hašimbegović u dvorani ljubljanske Opere

Nakon ovacija koje je ekipa sarajevske Opere doživjela u Ljubljani s operom Hasanaginica, i gostovanja ansambla Drame u Novom Sadu s predstavom Kralj Lear, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Margeta Hašimbegović otputovala je u London, gdje se očekuje učešće solista ove institucije na manfestaciji Remembering Srebrenica. 

Po dolasku u London, ova teatarska profesionalka s višedecenjskim iskustvom, iz medija je saznala da je "smijenjena" s mjesta direktorice NPS, te da je odluku o njenoj smjeni potpisao premijer kantona Sarajevo Adem Zolj. Razlog smjene je neusvajanje izvještaja o poslovanju NPS od strane Skupštine KS 26. juna 2018, te odluka Vlade od 5. jula da, shodno Statutu, smijeni upravu. Treba napomenuti da ovo nije prvi slučaj da Skupština većinom glasova ne usvoji izvještaj o radu neke od kulturnih institucija, no ne dešava se u svakom od tih slučajeva da do smjene dođe u ovako kratkom roku. 

Marijela Margeta javila se za Radiosarajevo.ba iz Londona, potvrdivši da je za odluku o smjeni saznala iz medija. 

"O odluci sam saznala iz medija po dolasku u London gdje nas čeka mnogo posla. Dok mi radimo, neko se poigrava s Narodnim pozorištem. O odluci ne mogu davati nikakve komentare prije nego što se vratim u Sarajevo i dobijem uvid u zvaničnu dokumentaciju", izjavila je. 

U ovom trenutku, za gospođu Margeta Hašimbegović je najvažnije kako će se solisti Narodnog pozorišta predstaviti na obilježavanju memorijala Srebrenica u Velikoj Britaniji.  

"Mi smo prošle godine dobili poziv od Fondacije Remembering Srebrenica" da participiramo u umjetničkom dijelu programa posvećenog obilježavanju sjećanja na srebreničku tragediju. Tada smo se prvi put susreli s ljudima koji u Engleskoj i Škotskoj prave prekrasnu priču i ne dozvoljavaju da se zaborave žrtve, da se opomenu ljudi šta znači kada zlo ovlada ljudima i šta se to dogodilo u neposrednoj historiji u srcu Evrope. 

Doktor Wagar Azmi je osnivač fondacije Remembering Srebrenica, fascinantan, plemenit i utjecan čovjek i moram napomenuti da je fondacija podržana od strane države Velike Britanije.   

 Zadovoljni sudjelovanjem, opet su nas pozvali, tako da će nas ove godine predstavljati tenor Amir Saračević uz gitarsku pratnju Emira Solaka, inače člana opere, s programom koji je posebno osmišljen za ovaj događaj. Sretna sam što imamo mogućnost da se predstavimo institucionalno i pokažemo da naša zemlja još uvijek ima intelektualne kapacitete da se izbori za prave ljudske vrijednosti i šire tu sliku širom svijeta", izjavila je Margeta Hašimbegović za Radiosarajevo.ba 

Obilježavanje uspomene na Srebrenicu u Velikoj Britaniji, na našu sugovornicu ostavilo je duboke utiske: 
 

"To je fascinantno što me još prošle godine dovelo do situacije da se postidim zbog našeg odnosa koji je postao suhoparan prvenstveno usljed jednog paušalnog političkog gledanja na to što se u Srebrenici dešavalo. Za mene je to bilo i opomena da svi zajedno moramo više i kvalitetnije raditi da se ovakve stvari više ne ponove a da preživjeli mogu podnijetu tu beskonačnu bol. Fondacija čiji smo gosti tokom cijele godine radi na programima koji imaju i edukativni karakter. Oni su zalužni što je istina o Srebrenici uključena i u obrazovni sistem u Velikoj Britaniji. Kod njih djeca uče o tome što se dogodilo u njihovoj neposrednoj blizini i na koji način oni mogu da spriječe da se takve stvari nikada ne ponove. Pokrenuli su i gradnju muzeja. Za mene kao građanku BiH to su toliko značajne i istovremeno toliko plemenite priče da vas naprosto ohrabruju i tjeraju da i dalje se borite u svojoj zemlji da napravite jedan bolji i ljudskiji život za sve nas", zaključila je Marijela Margeta Hašimbegović.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije