Marijela Hašimbegović na starom radnom mjestu kao rukovoditeljica tehničke službe

A. B.
Marijela Hašimbegović na starom radnom mjestu kao rukovoditeljica tehničke službe
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Margeta Hašimbegović

Nakon što je smijenjena s pozicije direktorice Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), a na njeno mjesto postavljen glumac Izudin Bajrović, Marijela Margeta-Hašimbegović vraća se na svoje staro radno mjesto u ovoj instituciji kulture kao rukovoditeljica tehničke službe.

Informaciju je za Radiosarajevo.ba potvrdio glumac Izudin Bajrović kojeg je jučer v. d. Upravnog odbora (UO) NPS-a na čelu s Jasnom Ornelom Berrye imenovao za v.d. direktora Narodnog pozorišta Sarajevo. Inače, on je do sada obnašao funkciju v. d. direktora Drame NPS-a.

Bajrović nam je kazao da se Margeta-Hašimbegović na svoje staro radno mjesto vraća u ponedjeljak.

Podsjećamo da je u prethodnom periodu izvršena smjena, sada već bivše direktorice NPS-a, što je, kako je ranije kazala za naš portal, saznala putem medija. Oluku o njenoj smjeni potpisao je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj.

Kao razlog smjene navedeno je neusvajanje izvještaja o poslovanju NPS-a od Skupštine KS-a 26. juna 2018. godine, te odluka Vlade KS-a od 5. jula da, shodno Statutu, smijeni upravu. 

"13. jula 2018. godine službeno smo zaprimili materijal kojim se razrješavam dužnosti direktorice Narodnog pozorišta, prije isteka vremena zbog neusvajanja Izvještaja o radu i poslovanju Javne ustanove Narodno pozorište Sarajevo za 2017. godinu od Skupštine Kantona Sarajevo. 

Naime, lično sam prisustvovala ovoj sjednici Skupštine Kantona na kojoj nije bilo nikakve rasprave i pitanja koji se tiču našeg Izvještaja i u tišini sa sedam glasova za i 22 suzdržana donosi se zaključak da se Izvještaj ne usvaja, čime se obezvrijedio rad svih 210 uposlenika Narodnog pozorišta.

Objašnjenje za ovakav način glasanja nismo dobili i zato ne mogu govoriti o razlozima radi kojih su zastupnici u Skupštini smatrali ispravnim biti suzdržani na materijal koji je hronologija uspješnog rada Narodnog pozorišta za period 2017 godine", izjavila je ranije bivša direktorica NPS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije