Mani Gotovac: 'Sarajevo živi na melanholičan način'

Radiosarajevo.ba
Mani Gotovac: 'Sarajevo živi na melanholičan način'

Dvije knjige hrvatske teatrologinje, dramaturginje i spisateljice Mani Gotovac, Fališ mi i Ma koji život, ma koji teatar predstavljene su večeras u Kamernom teatru 55 u okviru Festivala Ja BiH...5 dana Zagreba u Sarajevu, piše Fena.

O knjigama su govorili i Jasmin Duraković te Judita Franković.

Mani Gotovac prva je žena intendantica u istoriji hrvatskog pozorišta. Uvela je Splitski i Riječki HNK u Evropsku pozorišnu uniju i odvela predstave pozorišta kojima je bila na čelu na gostovanja po cijelom svijetu.

Pred brojnom publikom predstavljeno je posljednje izdanje njenog autobiografskog djela Fališ mi, kao i nova knjiga Ma koji život, ma koji teatar u kojoj otkriva sebe kao ženu teatra putem autobiografskih i dnevničkih fragmenata, komentara aktuelnih dešavanja, polemika i teatroloških opažanja.

"Teatar je dio mog života, jedna od mojih velikih ljubavi, ali nije jedina. A od životne ljubavi sam se spašavala teatrom", istaknula je Gotovac.

Ona smatra da je, nakon svega, imalo smisla živjeti teatar i stvarati ga, bez obzira na kakvom je on danas dnu. Mišljenja je da teatar ne može mijenjati ništa, ali da zadre ispod kože. To je, smatra ona, jedina umjetnost gdje je živi čovjek nasuprot živog čovjeka, oni se dodiruju, a najviše kada teatar govori o stvarima koje su "skrivene ispod tepiha".

Također je ocijenila da je pisanje knjiga čudestan i strastven nagon, uz naglasak da je strast nešto što ljudima nedostaje u životu. Ističe da piše strastveno i da joj to predstavlja neizmjernu muku i zadovoljstvo.

U konačnici, Gotovac navodi da je mnoge gradove u svijetu posjetila, ali da je Sarajevo jedan od gradova koji živi na jedan melanholičan način, te da njena potreba za Sarajevom traje vrlo intenzivno i danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije