Majica kao medij: MAYA festival donosi bogat program i veliki broj učesnika

N. K.
Majica kao medij: MAYA festival donosi bogat program i veliki broj učesnika
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Organizatori MAYA festivala

Nakon prošlogodišnjeg prvog bh. festivala printane majice i dizajna MAYA, za subotu 31. augusta zakazano je i drugo izdanja koje će biti održano od 12 do 22 sata na platou ispred Historijskog muzeja BiH u Sarajevu.

"Nakon prošlogodišnjeg uspješno održanog prvog festivalskog izdanja koje je privuklo veliku pažnju ljubitelja majica s tiskom, dizajna, karikature i rukotvorina, shvatili smo da jedan ovakav događaj na pravi način upotpunjava sliku kulturnih događaja glavnog grada BiH", rekao je Đorđe Krajišnik jedan od organizatora MAYA festa.

Organizatori MAYA festivala - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Đorđe Krajišnik

Naime, prema njegovim riječima, majice s otiskom su od svojih početaka bile važan odjevni predmet subkulturnih grupa, putem kojih su se prenosile različite društvene i socijalne poruke, ali su one bile i neizostavan dio specifičnog stilskog izraza pojedinca, te se osjetila potreba za organiozacijom ovakvog festivala.

"Drugo izdanje MAYA festa dolazi kao osjećaj potrebe da se još jedan društveni prostor otvori za promišljanje svijeta na drugačiji način, van ustaljenih i propisanih tokova. MAYA fest u svom će drugom izdanju nastojati ponuditi još raznolikiji program za sve kategorije sudionika, s ciljem da dan na platou ispred Historijskog muzeja BiH bude prožet dobrom energijom, susretima, kreativnim razgovorima i druženjima", dodao je Krajišnik.

Kao i godinu prije, u okviru drugog izdanja MAYA festa predstavit će se veliki broj izlagača iz Bosne i Hercegovine, te drugih zemalja nekadašnje Jugoslavije.

"Tokom MAYA festa predstavit će se različite tehnike prenošenja otiska na majice, kao što su sitotisak, digitalne tehnologije, preslikači i direktni otisci na majice. Na festivalu će pored toga biti izloženi mali i srednji uređaji za tisak na tekstil te će posjetitelji moći uživati u live tisku majica s raznim motivima", kazao je Denijal Šahinović, član ekipe koja organizuje festival.

Organizatori MAYA festivala - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Denijal Šahinović

MAYA fest donosi i bogat prateći program. Pored prilike da izaberete sebi majicu po vlastitom ukusu ili neki već postojeći dizajn prisutnih izlagača, organizirat će se i niz edukativnih i prigodnih radionica za djecu, te nekoliko panela u okviru kojih će se raspravljati o iskustvima tiska na majice, njihovog dizajna i crtanja, pa sve do biodizajna i važnosti ekološke svijesti kao jednog od ključnih segmenata za očuvanje naše planete danas.

Sve to i još mnogo drugih sadržaja, muzičkih, gastronomskih i zabavnih očekuje posjetitelje drugog izdanja MAYA festa.

Drugo izdanje festival printane majice, rukotvorina i dizajna MAYA fest ove godine se održava pod pokroviteljstvom Delegacije EU u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije