Mahler, Wagner i Liszt na repertoaru Sarajevske filharmonije

Radiosarajevo.ba
Mahler, Wagner i Liszt na repertoaru Sarajevske filharmonije
Sjajan odabir programa za predstojeći koncert Sarajevske filharmonije i kvalitetni mladi umjetnici, razlog su da večer 9. februara provedete uz njih!

U okviru XXXIII Internacionalnog festivala Sarajevska zima orkestar Sarajevske filharmonije održat će koncert u četvrtak, 9. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Izvedbom jedinstvenog Lisztovog 1. koncerta za klavir i orkestar u Es-duru, publici će se predstaviti mladi, ali itekako perspektivni Ivan Perković, student III godine Muzičke akademije u Sarajevu, u klasi Nihada Kreče. Iako ima značajno koncertno iskustvo, za Perkovića će ovo biti prvi nastup uz Sarajevsku filharmoniju, uz veoma ambiciozan odabir programa.

Za dirigentskom palicom naći će se Munir Mešanović koji uspješno predstavlja novu generaciju mladih bh. dirigenata. Upoznali smo ga kao voditelja hora Camerata Slovenica, a radi i kao vanredni profesor na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, te kao voditelj hora i orkestra Osnovne muzičke škole Ilidža.

Skrećemo vam pažnju i na izvođenje ciklusa pjesama Gustava Mahlera: Pjesme putujućeg kalfe.

Ovo rijetko izvođeno djelo predstavit će nam sopranistica Vedrana Šimić, koju smo nedavno slušali i u operi Zmaj od Bosne. Studirala je kod Paše Gackić, diplomirala 2003. u Zagrebu kod Mire Zidarić Orešković, a usavršavala se kod talijanskog vokalnog pedagoga Paola de Napolija. S karijerom u usponu, Vedrana Šimić je do sada ubilježila uloge u zagrebačkoj, riječkoj, crnogorskoj i sarajevskoj operi, te brojne koncertne nastupe.

Svakako ne treba propustiti čuti ni Wagnerov Preludij i Liebestod iz opere Tristan i Izolda. 

Koncert počinje u 20 sati, a ulaznice su dostupne na blagajni Narodnog pozorišta u terminima od 9.00 do11.30 i 15.30 do 19.30 svaki radni dan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije