'Ljubav bez granica': Festival klasične muzike u Varešu

Radiosarajevo.ba
'Ljubav bez granica': Festival klasične muzike u Varešu
Četvrti Vareš Classic Festival pod nazivom "Ljubav (muzika) bez granica" bit će održan od 15. do 25. septembra, a otvorit će ga duo "Bow vs. Plectrum" koncertom dobrodošlice.

''Bow vs. Plectrum'' je duo kojeg čine Filip Novosel (tambura) i Tihomir Hojsak (kontrabas), s idejom kombiniranja dva žičana instrumenta drugačijih tradicija sviranja. Muzika koju sviraju oslanja se na moderni jazz s prizvucima tradicionalne muzike.

Svečano otvorenje VaClaF-a bit će održano u subotu, 17.septembra, u Staroj vareškoj crkvi,  jedinstvenom spomeniku kulture. Bit će održan koncert ''Tragedija ljubavi (ljubav i smrt)’’.

Za 18. septembar najavljeno je obilježavanje 110. godišnjice rođenja Emila - Mile Cipre, za regionalnu historiju muzike značajnog kompozitora, koji je rođen upravo u malom bosanskom gradu Varešu.

U ponedjeljak, 19. septembra, u Staroj crkvi bit će održan koncert ''Ljubav'', dok će u srijedu publika uživati u događaju ''Sei solo'' u Župnoj crkvi u Vijači.  U četvrtak, ponovno u Staroj crkvi, planiran je koncert ''Bečka škola'', a završni - tradicionalni (osmi) Miholjski koncert pod naslovom ''Tražeći sreću (u ljubavi)'' bit će održan u Župnoj crkvi sv. Mihovila.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je koncert u petak, 23. septembra, kada će u dvorani Male škole biti predstavljena festivalska tema i pet novih djela mladih bh. kompozitora koji djeluju na relaciji BiH - Austrija, a napisana su za VaClaF.

Uz sve to, mladi vareški muzičari bit će aktivni u radionicama i koncertima.

Festival organizira Udruga prijatelja glazbe ''Emil Milo Cipra Vareš'', uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta i Austrijske ambasade u BiH, priopćio je Tim VaClaF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije