Božo Vrećo i Nada Đurevska priredili večer za pamćenje

V.A.Z.
Božo Vrećo i Nada Đurevska priredili večer za pamćenje
U romantičnom ambijentu sarajevskog Muzeja književnosti promovirana je prva knjiga karizmatičnog Bože Vreće - Mila.

Nazvana po njegovoj majci, ova knjiga predstavlja autobiografski zapis umjetnika koji je u zadnjih nekoliko godina u vrhu kulturnog života naše zemlje.

Svojim karakterističnim glasom, intrigantnim androginim izgledom, jedinstvenom karizmom i originalnim umjetničkim pristupom, Božo je pjesmi sevdalinki dao svoj pečat.

"Knjiga Mila je oda ženi, a Božo kaže kako se svojom interpretacijom obratio ženi. Svaki put kada pjevam, pretvorim se u ženu ili oživim taj ženski dio mene", rekao je autor.

Sada ga upoznajemo i kao pisca, kroz knjigu u kojoj je s nama podijelio svoja razmišljanja i iskustva.

"Knjiga je nastajala gdje god da sam bio, u dahu i uzdahu. Uvijek sam nosio taj rokovnik uz sebe. Ona je pisana na način kako je to radio, recimo, moj omiljeni pisac Miroslav Pavić. Na kraju nije sve rečeno, ostala je i izvjesna zagonetka. U njoj sam se osvrnuo i na moju bivšu, nesretnu ljubav koja je trajala dvije i pol godine. Nakon nje našao sam novu ljubav - sevdah", rekao je na promociji Božo, a potom je govorio o svojoj majci.

"Nikada nije željela da me sputava, da mi krati krila. Tjerala je mak na konac, sukobljavala se s sredinom, štitila me kada sam dazio razbijenog nosa, pretučen, a ona me hrabrila da istrajem, budem to što jesam, jer me je ona takvog rodila", ovako se Božo na najljepši način zahvalio svojoj majci Mili koja je s puno ponosa posmatrala promociju iz publike.

Dijelove knjige čitala je doajenka bh. glumišta Nada Đurevska.

"Ja sam prije dvije godine obećala da neću više stati na scenu, ali, evo, u ljubavi sam progovorila", priznala je Nada Đurevska, koja je uveličala promociju knjige Bože Vreće.

Promocija je protekla u prisustvu velikog broja ljudi, koji svi nisu ni mogli ući u autentičnu avliju Muzeja književnosti. Izdavač knige je sarajevski Buybook, a od danas je u prodaji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije