Kurban-bajram u tradiciji: Detalji koji otkrivaju lijepe običaje naših prostora

Radiosarajevo.ba
Kurban-bajram u tradiciji: Detalji koji otkrivaju lijepe običaje naših prostora
Foto: Gazi Husrev-begova biblioteka / "Kurban-bajram u tradiciji Bošnjaka"

Danas je u Galeriji Općine Novi Grad otvorena izložba Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu pod nazivom "Kurban-bajram u tradiciji Bošnjaka". Povod organiziranja i postavljanja izložbe jeste obilježavanje nastupajućeg Kurban-bajrama i podsjećanje na dugu i živu tradiciju obilježavanja Bajrama na našim prostorima. 

Izložba je podijeljena u tri dijela i sadrži 14 izložbenih panela obogaćenih brojnim rukopisima, fotografijama, natpisima iz periodičnih i monografskih publikacija, te drugim arhivskim dokumentima koji se vjerno čuvaju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu. Prvi dio izložbe govori o tradiciji najavljivanja/oglašavanja Bajrama u Bosni i Hercegovini putem topova, bubnjeva, bajraka i tekbira.

Zatim su predstavljeni naši običaji i navike uoči Bajrama, odnosno bajramske pripreme koje podrazumijevaju detaljno čišćenje kuća, avlija, džamija i džamijskih harema, nabavku namirnica potrebnih za spremanje bajramskih jela, te pripremanje ukućanima, posebno djeci, bajramluka u vidu kupovine prigodnih poklona. 

U drugom dijelu izložbe prikazane su fotografije i tekstovi iz naših starih listova i časopisa koji nastoje rasvijetliti naše lijepe običaje tokom bajramskih dana. Oni nam otkrivaju da bi nastupanjem prvog bajramskog dana, svi ukućani oblačili najljepšu odjeću koju imaju, po mogućnosti novu, kako bi osjećaj zadovoljstva i draž Bajrama bili što veći. Odrasli muškarci odlazili bi s muškom djecom u mahalsku džamiju na bajram-namaz, te bi na putu od kuće do džamije učili tekbire tokom Kurban-bajrama. 

Nakon završetka namaza nastupilo bi bajramsko čestitanje nerijetko praćeno pucnjima iz lovačkog oružja, zatim davanje bajramluka, najčešće u novcu koje je bilo popraćeno hajr-dovom, da bi se na kraju, kako to naša lijepa tradicija nalaže, išlo očevoj kući na zijaret i čestitanje, gdje se pripremao i bajramski ručak. 

Pod naslovom „kurban u savremenim prilikama“, u trećem dijelu izložbe posjetioci se imaju priliku upoznati sa idejom prikupljanja kurbana za odgojno-obrazovne institucije u Bosni i Hercegovini, započetom od strane hafiza Ćamil-ef. Silajdžića 1961. godine.

Također, ovaj dio izložbe sadrži i informacije o akciji kupovine kurbana od povratnika u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kojom se konkretno pomaže održivi povratak i ostanak bošnjačkih povratnika, te na najbolji način pomaže učenicima, studentima, narodnim kuhinjama, staračkim domovima, obdaništima i svim grupama socijalno-ugroženih stanovnika Bosne i Hercegovine. 

Posjetioci će imati priliku pogledati izložbu do 19. augusta, radnim danima od 10 do 16 sati, naveli su iz Gazi Husrev-begove biblioteke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije