Kulturni objekti u BiH ne trebaju stajati zatvoreni i daleko od očiju

Radiosarajevo.ba
Kulturni objekti u BiH ne trebaju stajati zatvoreni i daleko od očiju

Danas je u sarajevskoj Vijećnici svečano otvorena četvrta konferencija The Importance of Place  koja ima za cilj očuvanje i zaštitu kulturnog naslijeđa kako u BiH tako i širom svijeta, sa posebnim akcentom na promociju ekoloških i održivih performansi u očuvanju kulturno-historijske arhitektonske baštine u urbanim sredinama.

Svoj doprinos i podršku u održavanju ove manifestacije dala je i društveno-odgovorna kompanija Xella BH, čiji su materijali za gradnju YTONG, Multipor i Silka poznati po svojoj visokoj kvaliteti, otpornosti, izuzetnoj energetskoj efikasnosti i ekološkoj prihvatljivosti.

 „Za nas je poseban izazov odgovoriti na kompleksne zahtjeve energetske sanacije objekata kulturno-historijskog arhitektonskog naslijeđa. Objekti ove vrste, kojih je u Bosni i Hercegovini značajan broj, pripadaju svima i trebali bi biti na raspolaganju zajednici u svojoj ljepoti i originalnosti, a ne stajati zatvoreni i daleko od očiju javnosti. Oni moraju zadržati svoju funkcionalnost“ naglasio je je Jasmin Huremović, Country sales manager kompanije Xella BH uz konstataciju:

„Upravo zato, naš cilj nije samo njihova zaštita, nego i rekonstrukcija u smjeru energetske efikasnosti“.

Pomoćnica gradonačelnika Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport Amina Deljković izjavila je da su kultura i umjetnost najmoćnija sredstva u brisanju granica.

"Ova zemlja i njeni narod ponekad su bili bedem, ali češće most kontakata i sporazumjevanja. Sarajevo i Sarajlije odbranili su se kulturom i umjetnošću i vrijednostima kao što su poštivanje drugog čovjeka, njegove različitosti i njegujući toleranciju, povezivanje, razumjevanje i komunikaciju", rekla je Deljković.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj kazao je da Univerzitet u Sarajevu održava skupove koji imaju za cilj promociju nauke, razmjenu ideja i u ovom slučaju promoviraju najznačajnije vrijednosti naše graditeljske baštine.

Šef Ureda UNESCO-a za BiH Siniša Šešum poručio je da je za UNESCO važan edukacijski koncept konferencije The Importance of Place, značaj očuvanja i restauracije kulturnog naslijeđa, te posebno njegove integracije. 

Događaj „The Importance of Place“ je okupio brojne naučnike, arhitekte i stručnjake za restauraciju iz cijelog svijeta koji će se na trodnevnoj konferenciji ovog vikenda baviti pitanjima identifikacije, evaulacije, zaštite i upravljanja kulturnim naslijeđem.

Više detalja o prednostima proizvoda kompanije Xella, sa posebnim fokusom na Multipor ploče koje daju najkvalitetniji odgovor na specifične izazove energetske sanacije, bit će predstavljeno u okviru predavanja Holgera Griebela, šefa managementa Multipora u kompaniji Xella Deutschland, koje je zakazano za subotu u 11.45 na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije