Kultne figure muzičkog biznisa Europe i regiona na prvoj BAM-C konferenciji

Radiosarajevo.ba
Kultne figure muzičkog biznisa Europe i regiona na prvoj BAM-C konferenciji
Oficijelni vizual / Kultne figure muzičkog biznisa Europe i regiona na prvoj BAM-C konferenciji
Regionalna muzička konferencija Balkan Advanced Music (BAM-C) od 25. do 27. aprila okupit će jedinstvene muzičke figure regiona i uticajne internacionalne goste.

Dnevni program konferencije će se odvijati u RTV Domu - monumentalnom betonskom bunkeru - zgradi bivšeg Međunarodnog RTV Centra (ZOI 84). Program će se realizovati uz koprodukcijsku podršku mnogobrojnih partnera na čelu sa BHRT-om i Muzičkom produkcijom BHRT-a, a dio korporativnog programa će biti smješten u Hotel IBIS Sarajevo, dok će noćni koncerti i eventi biti raspoređeni na nekoliko različitih lokacija po gradu. 

U saradnji sa Goethe-Institutom dolazi Dr. Motte (Matthias Roeingh), osnivač Love Parade-a, globalnog fenomena koji ove godine slavi trideset godina od osnivanja. Šta je značilo pokrenuti takvu priču i kako je čitava planeta prigrlila ovu filozofiju, saznaćete na keynote panelu sa Dr.Motte-om i u sklopu noćnog programa BAM-C kroz njegov DJ nastup.

Osnivač The Garden Resort-a i The garden Brewery koji je ugostio neke od najvećih svjetskih muzičkih imena odabranog karaktera, Nick Colgan, zajedno sa svojim partnerom Pepi Jogardeom (Josip Huzbin), jedinstvenim muzičkim profesionalcem, predstavit će priču njihove zajedničke agencije Adriatic Coasting i planovima za budućnost. Posebno interesanan bit će nastup jedne od najzanimiljvijih figura iz svijeta DJ-inga sa balkanskog prostora, Dr. Smeđi Šećer (David Blažević). Koncept nazvan YUGOJUICE kombinuje različite epohe i svjetove slovenskog big band jazz funka, hrvatskog soula, bosanskog disca, srpskog funk breakbeata i makedonskih kola.

Gradonačelnik noći, Noćna ekonomija, Mjerenje indexa Kreativnog otiska i uticaja prostora za kulturno zračenje, samo su neki od termina koje su zasnovali kompanija VIBE-LAB na čelu sa Mirik Milanom, prvim noćnim gradonačelnikom Amsterdama i njegovim partnerom, Lutz Leichsenring-om, koji dolazi da predstavi njihove radne modele i načine uspostavljanja odnosa sub-kultura i državnih organa.

Kao veliki poznavaoci disko ere koja je zahvatila bivšu državu, doalze Željko Luketić i Leri Ahel - vlasnici labela Fox & His Friends, koji zagovara vinil kao medij i istražuje manje poznatu muzičku historiju regije, one manje poznate B-strane, restauira izgubljene trake sa originalnom muzikom iz '80, te zagovara specifičnu estetiku i autorski pristup izdanjima. Predstaviće se sa svojim aktuelnim projektima i najaviti one koji ih očekuju u skoroj budućnosti.

Među partnerima BAM-C konferencije je i MarketMakers projekat koji u BiH djeluje sa ciljem unaprjeđenja strateškog razvoja na više polja među kojima je i diverzifikacija turističke ponude. “MarketMakers projekat rado podržava BAM-C napore u povezivanju svih aktera muzičke industrije EU i ostatka svijeta kao i mapiranje šireg opsega inicijativa, događaja, festivala i različitih inovativnih pokreta. Na ovaj način kreirat će se potpuno novo tržište za muzičke profesionalce, entuzijaste, amatere ali i ostale“, istakao je direktor operacija MarketMakers projekta, Željko Karanović.

Oficijelno kino Meeting Point kao (BAM-C Cinema program) premijerno će prikazati najnovije predanje njemačke sub-kulture - film „SYMPHONY of NOW“ redatelja Johannes Schaff-a. Film predstavlja skrivenu perspektivu noćnog Berlina, u re-imaginaciji nijemog filmskog klasika ,,Berlin - simfonija velikog grada''.

Glavne BAM-C moderatorice koje veoma dobro poznaju puls ove kulture bit će novinarka i producentica televizije N1 i nekadašnja prezenterica MTV Adria, Naida Kundurović, Ida Prester te pjevačica grupe Lollobrigida, koja će u okviru noćnog dijela BAM-C programa  premijerno predstaviti i svoj projekat Frau Casio.

Broj ulaznica za sve programe je limitiran. Ulaznice se mogu nabaviti od 13. februara prema kategorisanim programima kao što su BAM-C Conference, BAM-C Cinema i BAM-C at Night, po promotivnim cijenama u prvoj fazi pretprodaje putem www.bam-conference.com   i servisa kupikartu.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije