Kreševljaković: Bježimo od slobode za koju su se borili prije 25 godina

H. A.
Kreševljaković: Bježimo od slobode za koju su se borili prije 25 godina

Premijerom dokumentarnog filma Saraj'vo direktora fotografije Mustafe Mustafića, u četvrtak, 6. aprila u 21 sat u Kinu Meeting Point zvanično će početi dvadeset i drugo izdanje kulturološkog programa Internacionalnog teatarskog festivala MESS Modul memorije.

Na današnjoj press konferenciji u ovom sarajevskom kinu, direktor MESS-a Nihad Kreševljaković najavio je da će ovogodišnji program Modula memorije biti raznovrstan te da će sadržavati film, teatar, razgovore i fotografiju.

"U središtu svih tih tema kojim se bavimo je obični čovjek, koji je, prema konceptu Modula memorije, središte kosmosa", istaknuo je Kreševljaković.

Modul memorije je, kaže, uvijek samo postavljao pitanja, a neka od njih su da li se bojimo suočavanja sa samim sobom, bojimo li se drugih ili sebe, osjećamo li se zaboravljenim ili smo mi možda nešto zaboravili.

"Bježimo od slobode za koju su se prije 25 godina izborili", poručio je Kreševljaković, uz napomenu da je na sutrašnji dan počela opsada Sarajeva, te da Modul memorije podsjeća da ta borba nikada ne prestaje.

"Iako se bavi teškim temama, Modul memorije ima za ideju potrebu da u nama probudi nadu i optimizam, koji su pokretači inspiracije da gradimo nas, kao bolje ljude i da tako gradimo bolji svijet. Teška tema koja oduvijek u nama budi nadu i optimizam kao inspiraciju je Sarajevo", naglasio je direktor MESS-a.

To je i razlog zbog kojeg će sutrašnji Modul memorije otvoriti film Saraj'vo autora Mustafe Mustafića, koji pojašnjava da film nije nazvao Sarajevo već Saraj'vo, jer je to tipičan način na koji Sarajlije nazivaju svoj rodni grad.

Ispričao je da je ideja za film nastala kada je predavajući na Sarajevo film Academy pokazivao studentima dokumentarce kao što je kultni film Waltera Ruttmanna Berlin, simfonija velegrada iz 1927. godine te Dzige Vertova Čovjek s filmskom kamerom iz 1925.

"Pokazujući te filmove došao sam na ideju, zašto ne bih napravio neki sličan film o Sarajevu", kazao je Mustafić.

Pojasnio je da su u filmu prikazali Sarajevo tokom četiri godišnja doba, što pruža priliku da se isti kadrovi vide pod različitim okolnostima.  

"Pokušali smo da fokus stavimo na ljude, građane Sarajeva, jer je Sarajevo prepoznatljivo upravo po tome", istakao je, dodajući da je način na koji su radili nešto drukčiji nego što je uobičajeno, jer je koncipiran samo na slici i muzici, bez teksta i izjava.

Producentica filma Saraj'vo Amra Bakšić-Čamo također je istaknula da se radi o netipičnom filmu koji je sniman pet godina te zbog toga predstavlja svojevrsnu petogodišnju hroniku grada s tačke gledišta autora Mustafića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije