Kreativnost nemirnih misli: 13. Pravo Ljudski Film Festivala

Radiosarajevo.ba
Kreativnost nemirnih misli: 13. Pravo Ljudski Film Festivala
Foto: Pravo Ljudski Film Festival / Festival počinje 28. novembra

Proces pravljenja kolaža povezuje različite vrste radova autora videa Pravo Ljudski Film Festivala - Johannesa Gierlingera koji se uglavnom sastoji od filmskog materijala iz Sarajeva i na Baklanu. Kombinirajući različite filmske slike gdje tek rođeni i isprva prikriveni nemir tinja, dok zrake političkog otpora pokušavaju pronaći put do ujedinjene slobode imaginacije, video 13. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala oslikava proces oslobađanja kroz različitu kreativnu percepciju društvene stvarnosti.

Kroz video podsjećamo na uronjenost u političke sisteme, odnosno otpor u vezi sa političkim promjenama oko nas. Ne iz perspektive nemira, već misli o nemiru.“, izjavio je Johannes Gierlinger, autor videa koji najavljuje 13. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala. „Crvena zavjesa otvara scenu, jer smo stalno u kinodvorani i čitav naš život sličan je pozorišnoj predstavi. Vodeći se idejom da su život i film neodvojivi u svom međusobnom preplitanju i prožimanju, crvena zavjesa označava da film, podjednako kao i život, ima svoj početak i kraj.“

Vidimo ‘don’t’ – ‘nemoj’ i ‘worry’ - ‘briga’, ali trebamo vidjeti da stvarnost možemo i da pročitamo i kao: ‘brini se sretan‘”, dodaje autor videa, Johannes Gierlinger. Tek kada je svako u stanju da razmišlja o mogućnostima političke slobode osjećajući sreću i uzbuđenje, moć kreativnosti nemirnih misli dolazi do izražaja i teži da takvu maštu nastavlja pobuđivati u generacijama koje dolaze.

Video 13. Pravo Ljudski Film Festivala možete pogledati ovdje.

Program 13. Pravo Ljudski Film Festivala učitava radikalne slike i ideje studenata i studentica, radnika i radnica 1968-te danas, u kontekstu današnje – jednako nemirne - političke klime, koja zahtijeva kolektivnu akciju.

13. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se od 28. novembra do 03. decembera u Kino Meeting Point, Art kinu Kriterion, Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, Akademiji scenskih umjetnosti te na Pedagoškoj akademiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije