Bezvremensko djelo ponovo u Narodnom pozorištu: Izudin Bajrović kao Kralj Lir

S. Š. J.
Bezvremensko djelo ponovo u Narodnom pozorištu: Izudin Bajrović kao Kralj Lir
Bezvremensko djelo Williama Shakespearea "Kralj Lir" bit će premijerno izvedeno 28. oktobra na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu, a prva repriza 30. oktobra.

Naime, tokom aktivnosti na promociji britanske kulture, a pod sloganom Culture is GREAT, britanska ambasada se pridružila Narodnom pozorištu Sarajevo i MESS-u u realizaciji Shakespeareovog komada "Kralj Lir", u režiji Diega de Breae.

"Shakespeareova djela oslikavaju vrline i mane ljudske prirode, prolaznosti čovjeka, političkom autoritetu i unutarnjim sukobima u porodici. Veliko nam je zadovoljstvo ponovo postaviti velikog Shakespearea na pozornicu Narodnog pozorišta. Prvi put je to bilo 1921. godine, kada je pripremljena predstava "San ljetne noći". A "Kralj Lir" je bio na našoj pozornici dalekih 1935. i 1954. godine. Beskrajno sam zahvalna ambasadoru Edwardu Fergusonu na povjerenju koje nam je ukazano u postavci ovog komada", kazala je danas direktorica ovog pozorišta Marijela Hašimbegović.

Ambasada Velike Britanije u BiH prvi put učestvuje u produkciji jedne predstave Narodnog pozorišta u Sarajevu.

"Kroz kampanju Culture is GREAT, mi slavimo sve što je britansko  širom svijeta. Radujem se što ću pogledati "Kralja Lira" u BiH. Posebno zadovoljstvo pričinjava činjenica da se radi o domaćoj produkciji, što je odličan primjer poveznica koje kultura može da obezbijedi između dvije zemlje.", izjavio je britanski ambasador u BiH Nj.E. Edward Ferguson.

Kralja Lira će igrati, kako je najavila direktorica Hašimbegović, "bh. glumačka gromada" Izudin Bajrović.

"Već sam dugo u procesu pripremanja uloge, da mi je teško da razmišljam o drugim stvarima. Sretan sam što sam upoznao gospodina de Breau, što sam se prepustio njegovom iskustvu i intuiciji. Redatelj je u ovoj postavci izvukao liniju koja se tiče samog Lira, njegovih lomova, sunovrata i na kraju smrti. Predstavu nosi šest likova, i nas šestoro glumaca smo posvećeno radili da je predstavimo bh. publici", pojasnio je Bajrović.

Uvaženi slovenački reditelj Diego de Brea, veliki mag teatra, stigao je u Sarajevo početkom septembra, kako bi na pozornicu postavio jedno od najljepših djela svjetske klasične literature.

"Riječ je o tragičnom tekstu o veoma intimnoj priči čovjeka koji, kada se suočava sa smrću, skida sve svoje maske. Predstava pokazuje oportunizam ovog svijeta gdje čovjek koji više nema funkciju, nikoga ne zanima. Predstava je užasno zahtjevna za glumca koji mora u jednoj predstavi odigrati sve uloge svog života. Suradnja sa Izom mi je promijenila i koncept, u dobrom smislu.  On igra vladara, diktatora, siromaha, izbjeglicu, klauna, malo nemoćno dijete... Kralj Lir zahtijeva i zrelost, nadam se da imam nešto od toga. Zahvalan sam na pozivu i najviše me čini sretnim što će Englezi vidjeti kako se to radi Lir", rekao je Diego de Brea.

Na konferenciji za medije koja je organizirana danas u Narodnom pozorištu Sarajevo, prisustvovao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS. On je istakao da je tokom svog postojanja, MESS surađivao sa Narodnim pozorištem na 15 predstava. 

"Postavka "Kralja Lira" biće prvorazredni događaj za sve one koji vjeruju u značaj teatra i sretan sam što je i MESS dio takvog događaja", dodao je Kreševljaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije